Архива вести
                   

ПРОЈЕКТИ ЗА ОЧУВАЊЕ МИРА НА ЈУГУ

15. септембар 2009.

На југу Србије почиње спровођење два пројекта чији је заједнички циљ смањење напетости и ризика од сукоба међу националним заједницама у овом делу Србије.  Уговоре о реализацији пројеката "Јачање капацитета за инклузиван локални развој и јужној Србији" и "Промовисање одржања мира у јужној Србији" у Влади Србије су потписали министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Милан Марковић и стални координатор Тима Уједињених нација у Србији Вилијам Инфанте.

"У пројекат је уложено 7.920.000 долара, а спроводиће се на територији 13 градова и општина Пчињског и Јабланичког округа. То су управо она места којима је помоћ и најпотребнија", казао је Марковић.

Он је прецизрао да ће се пројекти реализовати у Врању, Трговишту, Босилеграду, Владичином Хану, Сурдулици, Бојнику, Медвеђи, Лесковцу, Лебану, Власотинцу, Црној Трави, Прешеву и Бујановцу.

Вилијам Инфанте изразио је уверење да ће ова два пројекта допринети јачању мира на југу Србије. "Заједно са локалним властима на југу Србије радићемо на томе да институције буду доступне свима и да се њихов рад унапреди. Тако ћемо остварити и претпоставке за економски развој и унапредити квалитет живота грађана", рекао је Инфанте.

Пројекат "Јачање капацитета за инклузиван развој у јужној Србији" трајаће три године, а средства од 5.420.000 долара обезбедиле су Шведска агенција за међународну развојну сарадњу, Швајцарска агенција за развој и сарадњу, Влада Норвешке и Програм за развој Уједињених нација (УНПД).

Пројекат "Промовисање одржања мира у јужној Србији трајаће две и по године, а за његову реализацију обезбеђена су средства од 2,5 милиона долара из Фонда за развој миленијумских циљева развоја шпанске владе.

Донатори из Швајцарске, Шведске и Шпаније најавили су да ће наставити да пружају помоћ Србији у јачању капацитета локалне управе и приближавању институција грађанима.