Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ, КОЈИ СЕ ИМПЛЕМЕНТИРА И У ПРЕШЕВУ, БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ, У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА ЕВРОПСКУ НАГРАДУ

19. јули 2017.

Београд - Пројекат подршке развоју приватног сектора (ПСД), којим је Развојна агенција Србије (РАС) аплицирала на такмичење за најбољу идеју у области промоције предузетништва ЕЕПА 2017, национални је победник и представник Србије у оквиру тог европског такмичења.

Како је РАС саопштила, Србија ће се тим пројектом борити у финалу такмичења за престижно признање, 26. септембра у Бриселу, у конкуренцији 28 земаља чланица ЕУ, као и Исланда, Норвешке и Турске.

Такмичење ЕЕПА (European Enterprise Promotion Awards) је иницијатива Европске комисије, која на овај начин жели да препозна и награди изузетне примере подршке и промоције предузетништва. Европско признање победницима доноси видљивост и промоцију широм Европе и као позитиван пример инспирише друге да покрену посао.

РАС спроводи пројекат ПСД у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој УСАИД, у три града (Врање, Лесковац и Нови Пазар) и девет општина (Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош) јужне и југозападне Србије. ПСД пружа подршку микро, малим и средњим предузећима и предузетницима (ММСПП), удружењима/кластерима и омладинском и женском предузетништву у лакој, прехрамбеној и текстилној индустрији, у циљу повећања извоза и продаје и нових запошљавања.

У оквиру пројекта до сада је подржано 184 ММСПП и осам удружења/кластера, кроз тренинге, менторинг, консалтинг и техничку помоћ. Одобрено је 76 пројеката, реализовано 12 међународних сајмова, као и два билатерална (Б2Б) сусрета.

Пројекат пружа подршку и женском и омладинском предузетништву, а до сада је кроз тренинге за почетнике у бизнису обучено више од 400 полазника и достављено 180 бизнис планова за добијање бесповратне помоћи. Кроз такмичење за финансирање набољих пословних идеја додељено је 60 грантова за започињање пословања и 30 грантова за даљи развој пословања, а одржани су и додатни тренинзи и менторинг за новоосноване привредне субјекте.

Извор: www.ekapija.com и Координационо тело