Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ФОНДАЦИЈЕ ДИВАЦ

20. мај 2016.

Београд – Фондација Ана и Владе Дивац представила је Пројекат подршке локалним заједницама у одговору на избегличку кризу, који спроводе у сарадњи са УСАИД-ом. Директорка Фондације Ана и Владе Дивац, Ана Кошел рекла је да проблем избеглица и миграната и даље постоји и да се у Србији тренутно налази више од 1.000 људи, који остају неколико дана, иду или остају пар месеци.

 "Ми и даље радимо, следећи кораци су нам реконструкција три бараке у Привременом прихватном центру у Крњачи, што ће обезбедити боље услове боравка за више од 200 људи, имамо мобилне тимове на свим пограничним прелазима, тамо дистрибуирамо хуманитарну помоћ, а са УСАИД-ом“, рекла је Кошел.

Синиша Чађо из УСАИД нагласио је да ће нови Пројекат подршке локалним заједницама трајати годину и по дана, вредности је 720.000 долара, а да је фокус пре свега на општинама где је мигрантска криза најпроблематичнија.

"Идеја је да сарађујемо са локланим властима и са НВО на терену, као и са самим мигрантима, да би на неки начин успели да ублажимо последице ове мигрантске кризе“, рекао је Чађо.

У наредном периоду, биће организовани тренинзи и радионице у свакој од осам општина, који ће бити посебно прилагођени специфичним потребама, посебно у центрима где су привремено смештене избеглице, а поред тога, опредељена су средства за неопходну опрему у општинама и одређеним организацијама цивилног сектора.

Извор: Танјуг, Координационо тело