Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ АЛБАНАЦА, БУГАРА И РОМА СА ЈУГА СРБИЈЕ

30. jануар 2012.

Представници националних мањина Рома, Албанаца и Бугара са југа Србије представили су у Прокупљу пројекат "Заједно до интеркултуралности", чији је циљ ближа сарадња и јачање веза између националних мањина. Пројекат, који је са 40.000 евра подржала Европска унија, има за циљ и стварање поверења између националних мањина, без обзира на културне, социјалне и верске различитости.

Први пут млади Албанци, Роми и Бугари разговарали су о интеркултуралности њихових заједница и заједничком остваривању права и интереса.

"Ови млади људи немају често прилику да се друже и сарађују и наш задатак је да им помогнемо да својим потребама и жељама сензибилишу локалне заједнице у којима живе", рекао је на трибини председник Националног савета Рома Витомир Михајловић.

Представник албанске националне мањине Рагми Мустафи рекао је да су безбедност и економска ситуација Албанаца из општина Бујановац и Прешево сада много бољи него 2001. и 2002. године.

"Албанци на југу живе као и свуда у Србији, али им смета акценат да су мањина и то што имају знатно другачију културу која се не уклапа у културу већине", истакао је Мустафа.