Архива вести
                   

ПРОГРАМ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ МСП У 2019. ГОДИНИ

15. jануар 2019.

Развојна агенција Србије покреће Програм интернационализације малих и средњих предузећа у 2018. години, а у циљу креирања услова за остваривање извозних послова. Поред освајања нових тржишта и повећања присуства на постојећим тржиштима, циљ ове активности је брендирање Србије као повољне инвестиционе и пословне дестинације, успостављање приведних веза са иностранством и интеграција домаћих привредних друштава у међународне пословне токове. Осим малих и средњих привредних друштава, овим програмом су  обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.

За реализацију овог програма опредељен је буџет од 75.000.000,00 динара без ПДВ-а.

Програмом ће се финансирати следеће групе активности:

• Организација националних штадова на међународним сајмовима;

• Организација пословних сусрета у иностранству;

• Прикупљање информација и извештавање о условима пословања на страним тржиштима.

Развојна агенција Србије овим програмом суфинансира наступ домаћих привредника на међународним сајмовима у оквиру Националног штанда Србије. Програмом је предвиђено да РАС сноси трошкове: закупа простора на сајмовима, изградње и дизајна штанда као и остале пратеће трошкове који су у вези са изградњом штанда. РАС ће такође финансирати и израду сајамске брошуре за сваки сајам као и промотивне активности које су у вези са промоцијом наступа на међународним сајмовима. Излагач је у обавези да сноси трошкове учешћа на Националном штанду у виду партиципације.

Развојна агенција Србије расписује Јавни позив за учешће по Програму, односно, излагање на сваком сајму појединачно.

Више информација о Програму, начину његовог спровођења и критеријумима можете пронаћи у Упутству за спровођење програма интернационализације МСП, које је доступно на https://ras.gov.rs/uploads/2018/12/internatsionalizatsije-msp-u-2019-1.pdf

Извор: Развојна агенција Србије и Координационо тело