Архива вести
                   

ПРОБНИ ПОПИС СТАНОВНИШТВА У АПРИЛУ

25. март 2019.

Бујановац, Прешево – Републички завод за статистику ће током априла спровести Пробни попис становништва, домаћинстава и станова.

Ова акција је део припрема за Попис становништва, 2021. године и неће обухватити целокупно становништво, већ само око 20.000 домаћинстава и око 50.000 лица у изабраним деловима појединих насељених места у граду или општини.

За разлику од свих досадашњих пописа, у којима су подаци прикупљани попуњавањем папирних упитника, у Пробном попису 2019. године ће бити тестиране две нове методе прикупљања података: самопописивање путем интернета и попуњавање електронских упитника помоћу лаптопа.

Само пописивање путем интернета је метода прикупљања података у којој грађани самостално попуњавају електронске упитнике за себе и чланове свог домаћинства. Могућност да се самостално попише, имаће 13.000 грађана, у изабраним деловима насељених места на територији Београда, Ниша и Новог Сада и то у периоду од 1. априла у 8:00, до 7. априла у поноћ.

Теренско прикупљање података помоћу преносивих рачунара, спроводи се тако што пописивачи обилазе територију за коју су задужени и уносе одговоре грађана у електронске упитнике на лаптопу.

Међу изабраним градовима и општинама су Лесковац и на његовој територији  села Залужње и Прибој, а  на југу Србије, пробни попис обухвата Осларе у општини Бујановац, Врање и Златокоп, нишке општине Пантелеј, Доња Врежина и Црвени крст, као и општину Прешево.

Извор: Југпресс и Координацино тело