Архива вести
                   

ПРОБЛЕМ МЛАДИХ У ОПШТИНИ МЕДВЕЂА

18. март 2013.

Београд - Проблеми младих у општини Медвеђа на југу Србије исти су без обзира на њихову етничку припадност, без обзира на то да ли су Срби или Албанци, речено је на трибини која је одржана у тој општини.

"Привредна кретања последњих десет година су променљива", а велики проблем је пропадање погона „некада великих предузећа у којa нови власници не желе да улажу новац и тиме покрену производњу". Локална самоуправа покушава да то промени али помаци су готово неприметни, речено је на трибини коју је оргнизовао Центар за демократију и развој југа Србије, у оквиру пројекта који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у сарадњи са Институтом за одрживе заједнице (ИСЦ).

„Проблеми младих су идентични: треба им посао. Као локална самоуправа се трудимо да то и обезбедимо", истакао је помоћник председника општине Медвеђа Исмет Зећири.

Председник Општине Медвеђа Слободан Драшковић рекао је да привреда у Медвеђи не функционише добро, али да општина настоји да запосли младе и тако их задржи.

„Прошле године смо ангажовали педесетак младих приправника. Ове године планирамо запошљавање још двадесетак, те они могу да прођу приправнички стаж, положе државни испит и потом се запосле у општини или привреди“, рекао је Драшковић и додао да због отварања факултета на којем се школују правници и економисти, сада више младих остаје у Медвеђи, а они који оду у Београд, више се не враћају.

У општини Медвеђа од пре десетак дана ради Канцеларија за младе која треба да им помогне да се укључе у пуноправно доношење локалних одлука, рекао је шеф Канцеларије за локални развој Дејан Симић.

Извор: Бета