Архива вести
                   

ПРИЗНАЊЕ МЛАДИМА ИЗ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И ВРАЊА

1. март 2013.

Мултиетничка група од 47 младих људи из Прешева, Бујановца и Врања је у току прошле године самостално организовала локалне акције у ове три општине. Млади Роми, Албанци и Срби заједничким снагама су реновирали градске паркове у Врању и Бујановцу, уредили стадион и двориште вртића у Прешеву и поделили око 100 пакета хуманитарне помоћи становницима колективних центара.

Поред тога што су волонтирали у заједници, ови млади људи су свакодневно похађали различите обуке у бујановачком Тренинг центру, где су учили како да се запосле, покрену бизнис и буду активни у заједници. Енглески језик, вештине презентације, информатичке технологије и маркетинг такође су били теме свакодневних обука. Све ово су биле активности YouthBuild програма, који Грађанске иницијативе спроводе већ другу годину за редом, помажући младима из Бујановца, Прешева и Врања да стекну вештине потребне на тржишту рада.

Презентација резултата друге године YouthBuild програма одржаће се 1. марта 2013. године у Бујановцу, када ће учесницима бити уручени сертификати за успешан завршетак програма, док ће локалним фирмама, које су помогле локалне акције, бити уручене захвалнице. Присутни ће такође имати прилике да премијерно погледају кратак филм “YouthBuild Serbia”.

Током две године спровођења, YouthBuild програм је едуковао и оснажио 85 младих Рома, Албанаца и Срба, који су заједно градили рампе за особе са инвалидитетом, фарбали ограде школа, уређивали градске паркове, стадион, двориште вртића и делили хуманитарну помоћ.

Програм „YouthBuild– Едуковани и активни млади" Грађанске иницијативе спроводе уз подршку Фондације Caritas Luxembourg, YouthBuild International, Амбасаде Краљевине Холандије, Управе града Врања и општина Бујановац и Прешево.

Извор: Бета