Архива вести
                   

Привредна размена са светом оживела у Прешеву, Трговишту, Босилеграду и Владичином Хану

3. јун 2011.

Врање - Привреда Пчињског округа у првом тромесечју извезла је и увезла робу и услуге за укупно 67 милиона долара. У пословању са светом остварила је суфицит од шест милиона долара. Притом, навећи део спољнотрговинске размене регије,  око 85 одсто, носи град Врање. Врањске фирме су у првом кварталу реализовале у иностранству скоро 31 милион долара, готово половину више него у истом периоду прошле године. И њихов увоз, 25 милиона долара, такође премашује прошлогодишљи и то за 20 одсто. Заправо, у округу је једино бујановачка привреда од почетка године извозила за четвртину мање.

Некад извозно моћна Сурдулица је  и ове је године без извозника. На другој страни, привреда Прешева, Трговишта, Босилеграда и Владичиног хана, која последњих година тавори, у првом кварталу оживела је спољнотрговинску размену. Помаци су  симболични, поготово у Трговишту и Босилеграду, али и то је двоструко, троструко, па и шестоструко више него прошле године у истом раздобљу.

Једино је извоз и увоз прешевских фирми достигао по милион долара.

Пчињски округ извози у четрдесетак земаља, међутим увози готово двоструко више. Његове фирме и даље највише сарађују са Италијом, а потом и земљама некадашњег југословенског тржишта. Иначе, Италија је годинама главни спољнотрговински партнер подручја Привредне коморе Лесковац, која покрива Пчињски и Јабланички округ. Размена са Италијанима у прва три месеца износила је око 17,5 милиона долара. У првом кварталу извоз из овог дела Србије у Бугарску је утростручен, у Словенију удвостручен, а у Немачку и Црну Гору приметно смањен. Најзад, спољнотрговински промет читавог југа Србије од јануара до марта успешнији је него у исто време прошле године за седам одсто, са суфицитом већим од 13 милиона долара.