Архива вести
                   

ПРИВАТИЗАЦИЈА МЕДИЈА

24. септембар 2014.

Агенција за приватизацију објавила је 15. августа позив за прикупљање писама о заинтересованости за приватизацију више од 60 медија у Србији, међу којима су и Радио Лесковац, РТВ Врање и Радио Медвеђа.

Позив је расписан на основу новог Закона о јавном информисању, којим је предвиђено да сви медији, осим јавних сервиса РТС и РТВ, буду приватизовани до јула 2015 године.

Према овом закону, који је ступио на снагу 13. августа, медији су требали да поднесу иницијативу за приватизацију до 15. септембра.

Одлуку о методу приватизације Агенција ће донети у року од 90 дана од дана подношења иницијативе.

Рок за приватизацију медија у власништву државе, покрајине и локалне самоуправе је 1. јул идуће године, а од тог дана биће забрањено финансирањемедија из јавних прихода.

Уместо тога, биће уведен принцип пројектног финансирања медијских садржаја од јавног интереса.

Уколико медији не буду приватизовани до 1. јула 2015. године, њихов капитал ће бити пренет запосленима и то без накнаде. Ако запослени, међутим, не буду прихватили бесплатне акције својих медија, то гласило ће престати да постоји и биће брисано из Регистра медија.

Заинтересовани за куповину медија на интернет сајту агенције могу пронаћи податке о имовини, власничкој структури, евентуалним губицима изнад висине капитала, броју запослених, ранијим приватизацијама и преузети финансијске извештаје.

Извор: Југпрес и Координационо тело