Архива вести
                   

ПРИМЕНА АУСТРИЈСКОГ МОДЕЛА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

11. фебруар 2016.

Београд - Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић и министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц потписали су Меморандум о сарадњи у развоју елемената дуалног образовања у средњем стручном образовању у Србији. Документ, који ће знатно утицати на смањење стопе незапослености младих у Србији, потписали су и председници Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл.

Вербић је рекао да је дуално образовање изузетан вид јавно-приватног партнерства који подразумева сарадњу компанија и школа на свим нивоима, односно не само са средњим стручним, већ и са основним школама и факултетима. Министар је нагласио да мање ученика треба да се обучава за услуге, а више за инжењерске области и занате, и додао да је велики број ђака заинтересован и за економске школе.

Чадеж је објаснио да највећу подршку имплементацији овог пројекта могу пружити аустријске компаније које послују у Србији, а које већ имају искуства у таквој врсти образовања. Планирана је и израда новог профила – шпедитер, док ће профили попут банкарског службеника и трговца бити реформисани. Он је додао да ће дуално образовање допринети томе да млади из Србије постану конкурентни на тржишту Европске уније и да је Привредна комора Србије тренутно фокусирана на утврђивање занимања која су потребна српској привреди, уз напомену да ће читав процес бити завршен за две до три недеље.

Лајтл је најавио да ће Аустрија учинити све да Србија постане најбољи пример у Европи по питању дуалног образовања. Он је додао да се Европа суочава са великим проблемом незапослености младих, док земље које имају дуално образовање тај проблем готово немају. Истакао је да је најбољи начин за сузбијање незапослености младих комбинација обуке у предузећима и школама.

Извор: Инфо Центар Југ и Координационо тело