Архива вести
                   

ПРИЈАВИ СЕ ЗА ЕДУ ВИКИ КАМП 2019!

20. мај 2019.

Викимедија Србије вас позива на четврти Еду Вики камп! Камп ће се одржати у Кладову од 15. до 18. јула 2019. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током четвородневног програма учесници ће проћи низ обука како би увидели на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство. Радећи заједно, у тимском духу, унапређиваће вештине за будући рад у организацији.

Википедија, највећи колаборативни пројекат на свету, спроводи се на око 300 језика.

Викимедија Србије већ 13 година развија Образовни програм са циљем да се студенти и ученици упознају са Википедијом и другим Вики пројектима слободног знања и активно раде на њиховом обогађивању. Остали циљеви су: техничка обука студената за коришћење Википедије, ширење информација о слободном знању и представљање Википедије у академским круговима. Поред образовних пројеката, Викимедија Србије реализовала је два интернационална кампа са Викимедијанцима и Википедијанцима из Мађарске и из Бугарске.

Програм Еду Вики кампа биће разноврстан и обухватиће фото-туре, уређивачке маратоне, тим билдинг и многе друге активности.

Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем формулара, који се може наћи на

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1yzSCJmYFeZ7QNRz0biTf4D-5UM2en2otYN_evIx6R4P4hg/viewform, до 16. јуна 2019. За оне који буду одабрани, биће покривени трошкови превоза, смештаја и хране.

Место организовања кампа: Хотел Ђердап, Кладово

У оквиру кампа ћете научити:

•  како самостално да уређујете Википедију

•  како да илуструјете чланке на Википедији

• како да увећате број слободних фотографија природних и културних добара на Викимедијиној остави

• која корисничка права постоје на Википедији

• која је улога Викимедије Србије у ширењу слободног знања и како се ви можете укључити

• све о Вики амбасадорима и како можете да им се придружите

• које алате можете користити приликом реализације образовног програма

 

Догађаји Викимедије Србије су отворени за све добровољце, али будући да је камп посвећен учесницима који намеревају да се укључе у тим образовног програма, предност ће имати ученици завршне године средњих школа и студенти. Од учесника се очекује активно учешће.

Догађаји Викимедије Србије организују се у духу добре комуникације, сарадње и креативности. У том смислу се претпоставља добра намера свих учесника којом се ствара пријатељски простор. Сви учесници кампа дужни су да поштују   Политику пријатељског простора Викимедије Србије https://rs.wikimedia.org/wiki/Политика_пријатељског_простора

За сва питања се обратите мејлом на nebojsa.ratkovic@vikimedija.org или телефоном на  060/7454771.

Извор: Викимедија Србије и Координационо тело