Архива вести
                   

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КОДЕКСА НОВИНАРА СРБИЈЕ

11. децембар 2013.

У просторијама ОЕБС-а у Бујановцу представљен је Кодекс новинара Србије, чији текст је преведен на албански и ромски језик. На презентацији су присуствовали представници ТВ “Прешево”, ТВ “Спектри”, РТВ “Алди”, РТВ “Бујановац”, независног информативног портала “Титули”, као и новинари београдских дневних новина “Блиц”

Златко Минић, један од аутора овог кодекса, изјавио је да су удружења НУНС и УНС усвојили споменути кодекс пре шест година, као и то да кодекс регулише основне принципе рада новинара и њихов однос према личностима, као и њиховоправо извештавања о догађајима.

Секретар Независног Удружења Новинара Србије (НУНС), Светозар Раковић, је рекао да се кодекс новинара у већини случајева не поштује.

“На жалост многи не поштују етику и кодекс професије, у овом случају новинара. Слободно могу да кажем да ово правило често крше новинари, аутори и уредници, као и власници медија”, рекао је Раковић у Бујановцу.

Директор телевизије “Спектри” у Бујановцу, Јетон Исмаили, изразио је забринутост због рада неких медија и новинара у општинама Бујановац и Прешево, који по њему, не поштују  кодекс рада.

“У нашем месту недостаје професионализам у новинарству а постоји и велика неодговорност према новинским чланцима и нелојална конкуренција у финансирању локалних медија”, рекао је Исмаили.

Пројекат “Кодекс новинара Србије” финансира Министарство културе Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији, а преведен је на језике свих мањина које живе у Србији.

Извор: Титули и Координационо тело