Архива вести
                   

ПРЕШЕВУ УКУПНО 125 МИЛИОНА ДИНАРА

16. фебруар 2011.

Прешево, 16. фебруар - Министар за државну управу и локалну самоуправу и Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Милан Марковић приликом посете Прешеву прошле седмице изјавио је да ће из буџета Координационог тела, у 2011. години, општини Прешево бити усмерено до 104 милиона динара, а да је са челницима општине договорена расподела средстава како би се помогло свим грађанима, без обзира на њихову националну припадност.

Министар Марковић је, после састанка с председником општине Прешево Рагмијем Мустафом и државним секретаром у Министарству здравља Перишом Симоновићем, новинарима рекао да ће Прешево добити и додатних 21 милион динара.
Министар Марковић је изјавио да се споменута средства додељују делом из буџета Координационог тела, а делом из Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Према речима Министра Марковића, прошлогодишња сарадња руководства општине Прешево и Координационог тела је била веома добра, а успостављен је и одговарајући ниво поверења и разумевања.

"Пред нама су заиста велики задаци, јер постоје многи проблеми, који оптерећују општину Прешево, а то су, пре свега, економски проблеми, незапосленост и сиромаштво", казао је Милан Марковић.

Министар Марковић је додао да  постоје и проблеми који су специфични за општине на југу Србије, а који се, пре свега, односе на образовање, истакавши да ће Координационо тело са Министарством просвете учинити све да се они реше.
Министар Марковић је изразио наду да ће 2011. година бити обележена решавањем питања ванболничког породилишта у Прешеву и указао је на то да је проблем здравства оптерећивао и политичку ситуацију у тој општини.

"Имамо амбициозне планове за 2011. годину и уколико будемо упорни, мудри и умерени у изјавама и ставовима, мислим да ћемо урадити доста добрих ствари за грађане Прешева", казао је Министар Марковић.

Председник општине Прешево је рекао да је та општина задовољна новцем који ће јој бити усмерен, али да ће тражити могућност добијања додатних средства за развој,  како би се унапредила инфаструктура, без које нама економског развоја.Прешево, истакао је Мустафа, има знатно веће потребе од расположивих средстава за инвестиције, које износи око милион евра. Председник општине Прешево је напоменуо да стварне потребе те општине износе више од 20 милиона евра. Додао је да је прошле године решен проблем информисања на албанском језику у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, и истакао је да и даље постоје велики проблеми у области образовања.

"Ове године ћемо решити проблем здравстава тако што ће се адаптирати део Дома здравља за потребе породилишта", рекао је Мустафа и додао да је у Прешеву, у претходној деценији, сваке године урађено нешто што је допринело побољшању квалитета живота грађана те општине.