Архива вести
                   

ПРЕШЕВО ОЧИШЋЕНО ОД КАСЕТНИХ БОМБИ

21. мај 2012.

У општини Прешево уклоњене су све неексплодиране касетне бомбе преостале из НАТО интервенције у Србији 1999. године, изјавио је директор невладине организације Норвешка народна помоћ Емил Јеремић.

Јеремић је рекао да је за годину дана на седам локација у Прешеву пронађено и уништено 87 неексплодираних касетних бомби и 18 других убојних средстава.

Норвешка народна помоћ спроводила је разминирање у општини Прешево, а екипе деминера су 10. маја наставиле чишћење у општини Куршумлија, што ће  касније урадити и у општини Бујановац, рекао је Јеремић. Он је истакао да је уклањање касетних бомби са југа Србије финансирало Министарство спољних послова Норвешке са два и по милиона евра.

 „Све локације под касетним бомбама у општини Прешево су очишћене. Неке касетне бомбе налазиле су се и на пољопривредном земљишту које је повремено било обрађивано, али и у близини насељених места“, додао је Јеремић. Он је навео да је једна касетна бомба нађена на сеоском путу код села Буштрање којим мештани  иду и пешице и тракторима.