Архива вести
                   

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О УЏБЕНИЦИМА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

27. април 2018.

Београд -  Одговарајући на питање посланика Партије за демократско деловање (ПДД) Фатмира Хасанија, премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче у парламенту да је Влада Србије била отворена за сарадњу по питању уџбеника на албанском језику, али да помак није направљен због проблема у функционисању Националног савета за албанске националне мањине.

Хасани је питао Брнабић о побољшању положаја албанске националне мањине у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, а премијерка му је одговорила да Влада Србије ради на интеграцији албанског становништва.

„Када год сте затражили састанак код мене, увек сам нашла времена да се састанамо и разговарамо о Прешеву,Бујановцу и Медвеђи . Постоје ствари које локалне самоуправе морају да ураде саме за себе", рекла је она.

„Кренули смо у озбиљну интеграцију албанског становниства,“ рекла је Брнабић, и додала да је проблем у том смислу што албанско становниство, посебо оно у Прешеву, не говори српски.

„Због тога је Координацино тело покренуло свеобухватну акцију обуке учења српског језика на подручју поштине Прешево. Поред тога, у Бујановцу смо отворили одељење Економског факултета из Суботице", рекла је Брнабић.

Чланови Владе Србије су јуче у скупштини одговарали на питања посланика.

Извор: Танјуг, РТС и Координационо тело