Архива вести
                   

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСАТВЕ „НЕМАЧКА“ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „АНТИ - ДИСКРИМИНАЦИОНА КАМПАЊА“

26. фебруар 2014.

Представа је премијерно приказана 9.  фебруара 2014. године у гимназији  „Бора Станковић“ у Врању,  15. и 16. фебруара у Београду у Десетој београдској гимназији, док ће у Бујановцу и Врањској Бањи бити приказана током месеца марта.

Представа је намењена онима који размишљају о политичком азилу ван земље као и онима који не разумеју због чега се велики број породица одлучује на овакав корак. Поред Војислава Арсића и Ивана Стојиљковића, режију и текст радила је Милена Богавац.

Представа је настала у оквиру пројекта “Антидискриминациона кампања”, а намењена је  младим Ромима и неромима, са југа Србије. Циљ ове кампање је смањивање дискриминације Рома, а представа за циљ има да проблему дискриминације  приступи као основном разлогу због кога Роми из овог дела наше земље одлазе да траже азил од Немачке, Шведске и других развијених земаља. “Немачка” је представа о свим младим људима, који би адресу у Србији радо заменили за неку другу, која им се чини срећнијом. Дискриминација, незапосленост, сиромаштво, недостатак перспективе, апатија, затвореност, деградација културе и уметности, те потпуна аутистичност нашег друштва за права и потребе младих, само су нека од питања која представа отвара.

Представа се изводи у простору школе. Она је интерактивна, па њена публика нису гледаоци већ учесници у целовечерњем културно-образовном програму, у коме се одговара на питања везана за интерграцију, дискриминацију и миграције Рома. Аутори и ауторке ове представе су и младићи и девојке из Врања,  који у њој глуме, али и износе своје личне приче везане за разлоге из ког су напуштали или би радо напустили Србију. Радња представе је претресање кључних проблема младих, како младих Рома, који су део живота провели као азиланти, тако и младих Срба који верују да ће бољи живот наћи на неком другом месту.

Порука је једноставна: не бежи у Немачку, него учи од Немачке и покушај да своју земљу учиниш обећаном. Немачка би могла бити и овде, ако бисмо нашли начин да се суочимо са својом прошлошћу и поправимо своју садашњост.

Ова представа настала је у копродукцији Центра Е8 и Битеф театра из Београда.

Извор: Врањске новине и Координационо тело