Архива вести
                   

ПРЕМИЈЕР МИРКО ЦВЕТКОВИЋ ОТВОРИО ФАКУЛТЕТ У МЕДВЕЂИ

12. октобар 2009.

Премијер Србије Мирко Цветковић, у присуству Председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и министра за државну управу и локалну самоуправу Милaна Марковића, министра просвета Жарка Обрадовића, заменика амбасадора САД Троја Петерсoна, амбасадора ОЕБС Димитрос Кипрeоса, представника амбасада Грчке, Аустрије и Француске, проректора, декана и професора са нишког Универзитета, представника округа, градова и општина са југа Србије и студената, отворио је 12. октобра, у Медвеђи, одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета, у којима ће студенти српске и албанске заједнице наставу слушати на матерњим језицима.

„Отварање одељења ових факултета у Медвеђи представља стратешки корак у настојању државе да се поспеши развој општине“, рекао је Цветковић. Он је нагласио да се отварањем тих одељења отвара и нова перспектива за студенте да уче и школујусе по европским стандардима, а да остану да живе и раде у свом крају.Председник Владе Србије подсетио је да у Медвеђи Албанци чине једну четвртину становништва, да је отварање факултета кључни корак у решавању проблема у тој општини, корак који ће допринети и интеграцији Албанаца у заједницу. Премијер је подсетио да се Прешево, Бујановац и Медвеђа суочавају са миграцијом становништва, недовољно изграђеном инфрастуктуром и великом незапосленошћу и да је циљ Владе Србије да ту ситуацију промени. Приоритет Владе је улагање у привреду, рекао је премијер и нагласио да очекује да поново почне да ради рудник Леце и започне реконструкција пута од Лесковца до Медвеђе. Председник Владе Мирко Цветковић најавио је израду студије о изводљивости отварања сличних образовних установа у Прешеву и Бујановцу.

Председник координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и министар за државну управу и локалну самоуправу  Милан Марковић нагласио је да је отварање одељења Правног и Економског факултета у Медвеђи још један доказ јасне намере Владе Србије да на југу Србије створи услове за бољи живот грађана. Министар Марковић је нагласио да ова одељења не би била отворена без партнерства министарства просвете, без добре воље нишког Универзитета, без финансијске помоћи Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) која је обезбедила средства за превод уџбеника на албански, без подршке ОЕБС и великог труда свих у општини Медвеђа. Марковић је најавио коначно формирање Националног савета албанске заједнице што је предуслов за суживот у овим мултиетничким општинама. Он је нагласио да је Влада имала јединствен став када је реч о политици према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи и да је пружала безрезервну подршку Координационом телу.  Марковић је и овом приликом нагласио да Београд нема проблем да призна дипломе Универзитета из Приштине уколико се на тим дипломама не прејудицира статус Косова и Метохије. Министар је најавио и отварање сталних канцеларија за омбудсмане у та три града, чиме ће се избећи манипулација људским правима. Председник Координационог тела подсетио је да је Влада Србије за изградњу инфраструктурних објеката у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи уложила 158 милиона динара, најавио да ће до краја године бити уложено још 68, а да је ових дана министарство за НИП одобрило додатних 76 милиона динара за пројекте у ове три општине.

Индексе студентима уручили су министри Милан Марковић и Жарко Обрадовић заједно са деканком економског факултета Евицом Петровић и координатором Правног факултета Зораном Ћирићем. У име 50 бруцоша, од којих ће деветоро студирати на албанском, захвалили су се студенткиња права Разије Јакупи и студент економије Раде Перовић. Обраћајући се присутнима у препуном амфитеатру и Разије и Раде су нагласили да им је ово била једина могућност да студирају. Поред младих из Медвеђе, у ова два одељења, уписали су се и млади из околних Лебана, Бојника и Лесковца, али и из Београда. Један од њих је Дејан Младеновић, чији су родитељи рођени у Медвеђи.

- Дошао сам овде зато што у Београду није било места за студирање на терет буџета - каже Младеновић.