Архива вести
                   

ПРЕИМЕНОВАЊЕ 22 УЛИЦЕ У БУЈАНОВЦУ

26. jануар 2015.

Бујановац - Српски чланови општинске комисије за промену назива улица у Бујановцу сагласили су се са променом назива 22 улице у граду, углавном за улице у којима живе Албанци, изјавио је данас један од чланова општинске комисије за промену назива улица Миодраг Милковић.

Одлуку о промени назива 22 улице у Бујановцу подржали су на седници Скупштине општине и српски одборници, који су сви део владајуће коалиције са албанском Демократском партијом Нагипа Арифија, који је и председник општине, и Покретом за демократски прогрес Јонуза Муслиуа, који је и председник Скупштине општине Бујановац.

Милковић је изјавио да међу предлозима нових назива улица у Бујановцу са којима се сагласила српска страна није било имена из ближе историје која су неприхватљива за Србе, како је то било 2012. године када је тадашња албанска коалиција тражила да улице у Бујановцу добију и неки од бивших припадника Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

"У 2013. години формирана је нова комисија за промену назива улица. Ми смо прихватили разговор на ту тему и постигнут је консензус за промену неких назива улица јер смо сматрали да није примерено да се улица у којој живе искључиво Албанци зове Војвода Радомир Путник или Бранко Радичевић", казао је Милковић.

Према његовим речима, српски и албански чланови општинске комисије сагласили су се да се ове две улице убудуће зову Призренска и Ђаковичка.

Консензус између српских и албанских чланова комисије за промену назива улица није постигнут око промене назива централног градског Трга Карађорђа Петровића, за који Албанци траже да се и његов назив промени или у Трг толеранције или у Трг Скендербега.

"Неће се мењати назив Трга Карађорђа Петровића, као ни назив главне Карађорђеве улице", изричит је Милковић по питању става српске стране у Бујановцу.

Улице у Бујановцу промениће своје називе ако Министарство за државну управу и локалну самоуправу да сагласност на одлуку Скупштине општине Бујановац.

Извор: Бета и Координационо тело