Архива вести
                   

ПРЕДСТАВНИЦИ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА, МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА И ОЕБС НА САСТАНКУ СА НАЦИОНАЛНИМ САВЕТОМ АЛБАНАЦА

7. новембар 2019.

Прешево, Бујановац, Медвеђа – У организацији Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа уз подршку мисије ОЕБС, Национлни савет Албанске националне представио је нацрт Стратегије рада 2020.-2025. године. Првом у низу састанака, присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технлошког развоја, Министарства државне управе и локалане самоуправе, Министарства културе и информисања, Канцеларије за људска и мањинска права, Службе Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Завода за унапређењивање образовања и васпитања и представници ОЕБС-а. 

Рагми Мустафа, председник НСА, представио је делове Статегије из четири области у којима НСА има овлашћења, службена употреба језика и писма, информисање, образовање и култура. У конструктивној атмосфери, представници министарастава и институција сагласили су се да је ова врста координације неопходна и у даљем раду, како би се унапредио положај албанске националне мањине у свим животно важним сегментима.

Стратегија између осталог предвиђа штамапање Каталога најчешћих албанских имена и презимена, исписивање назива установа и улица двојезично и употребу албанског језика у јавним институцијама, унапређење информисања албанске мањине кроз пружање подршке производње медијских садржаја на албанском језику и професионализацији медијских радника. У сегменту образовања издвојене су три теме, обезбеђивање уџбеника за основне и средње школе, стручно усавршавање и професионални развој наставника који изводе наставу на албанском језику и признавање диплома. Из области културе нагалашене су теме изградња интернет платформе “Дигитални музеј”, допуњавање књижног фонда на албанском језику у јавним билиотекама у три општине и оснивање Завода за културу.

Представници свих државних институција на овом састанку сагласисли су се да ће пружити пуну и неопходну подршку у реализацији Стратегије НСА.

Извор: Координационо тело