Архива вести
                   

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ПРОМОЦИЈЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И САМОЗАПОШЉАВАЊА

21. новембар 2019.

Лесковац - У Регионалној привредној комори Јабланичког и Пчињског округа представљен је Програм промоције предузетништва и самозапошљавња, који реализује Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој и уз подршку Немачке развојне банке. Програм подразумева петодневну бесплатну обуку за израду бизнис плана, повољне банкарске кредите и бесповратна средства.

Новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим друштвима, млађим од две године, као и заинтересованима за отпочињање сопственог бизниса, на располагању је нови национални програм, који, као свеобухватна подршка, треба да представља снажан развојни подстицај привреди Србије.

Програм који је усвојила Влада Републике Србијеи резултат је активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи са Немачком  развојном банком. Идеја је да се малим и микробизнисима и пољопривредницима, који до сада нису били у прилици да дођу до кредита, обезбеди оваква новчана подршка, односно да се могућност старт-упа понуди свима чији је посао у зачетку или пред започињањем.

Апликанти ће, најпре, у Привредној комори проћи петодневну обуку за израду бизнис плана, што је предуслов за конкурисање. Јављају се потом пословним банкама у којима подносе захтев за кредит и субвенцију намењену онима који редовно измирују обавезе по кредиту, у висини од 2о процената од укупног инвестиционог улагања. Бесповратна средства не могу бити већа од 360.000 динара.

Повољни банкарски кредити додељиваће се за инвестирање у опрему, машине, постројења, саднице, куповину или адаптацију производног и пословног простора и предузетници нису ограничени у избору делатности или гране привреде и индустрије у којој ће пословати. То се односи и на трговину, односно услужне делатности. Кредитна средства могу послужити и као обртна, а максимални износ  по једном захтеву је 3,6 милиона динара.

Партнерске банке су Рајфајзен, УниКредит и Поштанска штедионица, чиме се значајно проширује  доступност подршке. Програм је , у неколико речи, решење за пословне људе и почетнике са добром бизнис идејом, који до сада нису остваривали право на кредит или испуњавали услове за другачије финансирање својих пројеката.

Информације о Програму и документација неопходна за учешће, могу се преузети са сајта Министарства привреде и сајта Привредне коморе Србије.

Извор: Дневник Југа и Координационо тело