Архива вести
                   

ПРЕДСТАВАМА И РАДИОНИЦАМА ДО СМАЊЕЊА НАСИЉА

21. октобар 2014.

Центар за развој неформалног образовања, уз подршку Европске уније и Популационог фонда УН, представио је веб сајт www.nasiljenemaopravdanja.org који је настао због потребе да се смањи насиље на територији Србије, посебно у мултиетничким и регионима различите културе.

Пројекат се спроводи у пет градова: Сомбору, Бору, Прокупљу, Новом Пазару и Бујановцу, а осим покретања сајта, на којем жртве насиља износе лична искуства, пројекат укључује и представу „Насиље нема оправдања", редитеља Зијаха Соколовића, као и радионицу на ту тему.

Представа је намењена деци узраста од шестог разреда основне школе, траје колико и један школски час и игра се у свих пет градова. Представа је, како је речено на скупу у Дому омладине у Београду, проглашена најбољим пројектом у ЕУ у области превенције криминалитета и насиља у породици, а њен аутор и редитељ Зијах Соколовић постао је амбасадор Програма УН за развој за ненасиље и толеранцију.

Текст за представу је писан у сарадњи са психолозима и социјалним радницима и садржи 120 примера облика насиља. Током радионица снимљени су и видео материјали на тему насиља, који се налазе на сајту www.nasiljenemaopravdanja.org.

Циљ је да до краја пројекта, односно до маја 2015. године, сајт има 10.000 посета, као и да се тема насиља стави у фокус јавности, како би се агресивно понашање што више смањило.

Извор: Танјуг и Координационо тело