Архива вести
                   

ПРЕДСТАВА У ЧАСТ ГВОЗДЕНОГ ПУКА

19. децембар 2018.

Медвеђа – Други пешадијски пук „Књаз Михаило", због јунаштва својих војника, назван је Гвозденим пуком. Велики број војника је одликован, а највише носилаца Карађорђеве звезде са мачевима је из медвеђанских села. У част јунацима Гвозденог пука Културни центар у Медвеђи припремио је представу уз помоћ аматерског позоришта Лебана.

Звук гусли се у Јабланици први спознаје и најдуже чује. Да прославе и жале. Понајвише јунаштво предака небеско, задојено, необјашњиво. Овековечено у Другом пешадијском пуку моравске дивизије који сами ратници са дивљењем и страхопоштовањем назваше гвозденим. Ово је дуг, на стогодишњицу извојеване победе.

„Ја памтим свог прадеду који је живео 104 године који ми је масу тих ствари причао у то време и одговорност јесте велика, али и част да после 100 година покушама да направимо нешто и упознамо овај наш крај јабланички са јунацима који су можда и неправедно заборављени," каже Доминик Богдановић, редитељ и сценариста.

Са поносом и чашћу свако од њих је стао на сцену Културне сцене у Медвеђи. Да оживи јунаке који су на Церу, Колубари, па и после албанске голготе силовито јуришали ка слободи. Да удахну живот краљу Петру.

"Могу да кажем дас ам почаствован и поносан што глумим мада је то у неку руку секвентна улога," каже Миодраг Трајковић.

"Ја глумим безименог пиковника Гвозденог пука И наравно сама улога ми је таква да морам пуно да вичем тако да заиста уживам у овоме," објашњава Саша Гигић.

Уз директоре, правобраниоца, општинске чиновнике, студенти, ђаци да сазнају и проживе.

"Мени се баш свиђа ова представа препоручујем свима да барем прочитају текст," каже Павле Ђорђевић.

У херојском крају министарство културе радо је подржало представу "Јунаци Гвозденог пука".

"Ово је трећи пројекат који радимо преко Министарства културе и информисања, имамо још један до краја године и мислим да је ова година баш погођена са овим пројектом," наводи Небојша Јакшић, директор Културног центра у Медвеђи.

Извор: РТС и Координационо тело