Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ ОТВОРИО РУДНИК ЛЕЦЕ У МЕДВЕЂИ

8. април 2010.

У четвртак 8. априла председник Републике Борис Тадић отворио је рудник Леце у Медвеђи. Овај рудник олова, цинка, злата и сребра није радио пуних10 година. Отварању је присуствовао  председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

На флотацији рудника Леце председник Тадић у разговору са рударима нагласио  је: „Убеђен сам да можемо упркос економским тешкоћама да имамо много оваквих инвестиција у сиромашним крајевима Србије као што је општина Медвеђа“. У знак добродошлице рудари су председнику Тадићу уручили статуу рудара од олова и цинка.

Рудник Леце је приватизован и сада послује у саставу концерна „Фармаком МБ“. Власник рудника Мирослав Богићевић планира да у руднику, у етапама, запосли 300 рудара. Планирана годишња производња у руднику Леце је 230.000 тона оловно-цинкане руде, од чега треба да се добије 450 килограма злата, три тоне сребра, 3.2 тоне олова и 12.000 тона цинка.

Пре посете руднику Леце председник Тадић је разговарао са студентима албанске и српске националности који студирају у Медвеђи на одељењима Економског и Правног факултета нишког универзитета. У разговору са студентима председник Србије Борис Тадић позвао је припаднике албанске националности да преузму део одговорности за развитак државе у којој живе. „Желим да охрабрим наше Албанце да учествују у властитим националним институцијама у Србији, јер ово је и њихова земља, ово је и ваш дом“.