Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЈУГУ СРБИЈЕ И ЕУ

29. октобар 2019.

Бујановац – Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу говорио је на конференцији „Југ Србије и Европска унија-изазови на путу“, коју је органоизовао Одбор за људска права у Бујановцу.

Станковић се посебно осврнуо на проблем са уџбеницима и на запошљавање у државним институцијама. Он је истакао да би он, председник општине Бујановац, Шаип Камбери и председник Националног савета Албанаца, Рагми Мустафа требало да изађу у јавност и јасно кажу шта се дешава са уџбеницима на албанском језику и ко је одговоран за кашњење.

Председник Координационог тела је навео да ће проблем запошљавања и Албанаца у државним институцијама бити решаван када се скине забрана примања нових радника и апеловао је да се то ради транспарентно и у складу са законом, да не буде партијског запошљавања.

Амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб рекао је током посете Бујановцу да је примена поглавља 23 и 24 веома важна за процес придруживања Србије Европској Унији, који Немачка подржава и истакао важност примене усвојених принципа, нарочито у области поштовања и слободе медија.

Амбасадор Немачке је истакао да је веома важан и процес остваривања мањинских права и примена права мањина у процесу евроинтеграција, као и да Немачка, заједно са другим државама, активно ради на наставку дијалога Београда и Приштине. Према његовим речима, решење тог питања важно за регион и за процес придруживања ЕУ.

Председник Националног савета Албанаца, Рагми Мустафа упутио је низ примедби на спровођење досадашњих споразума и истакао проблеме у правосуђу, здравству, образовању и нагласио да Албанци неће пристати на промену свог симбола, заставе Албаније.

Шеф канцеларије ОЕБС у Бујановцу, Ђаломо Босио је истакао економску заосталост и проблеме у привреди и приватизацији у овом општина.

Босио је нагласио да су у Бујановцу и Прешеву власти мултиетничке, што сматра нарочито важним.

Извор: РТВ, Југпресс и Координационо тело