Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА МИНИСТАР МИЛАН МАРКОВИЋ СУСРЕО СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА АЛБАНАЦА ГАЛИПОМ БЕЋИРИЈЕМ

14. јули 2010.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије министар Милан Марковић посетио је у среду, 13-ог јула Прешево и Бујановац и разговарао са председником Националног савета Албанаца Галипом Бећиријем о планираним активностима и сарадњи Савета и Координационог тела.

Министар је истакао да је сваки сусрет са албанским представницима важан корак ка унапређењу положаја Албанаца на југу Србије, наглашавајући да је образовање један од најкрупнијих проблема са којима се све стране суочавају.

Изабрани председник Националног савета Албанаца Галип Бећири рекао је да су Албанци са југа Србије незадовољни начином на који су третирани од стране званичног Београда, али и да се нада да ће се стање у четири области, за које је Савет првенствено задужен, ускоро поправити.

„То су четири гране којима треба да се бавимо: просвета, информисање, култура и језик. Од тих области највише ћемо радити у домену просвете. Код нас је присутан проблем што дипломе оних који су дипломирали на Косову нису признате у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Проблем је и отварање факултета у овим општинама. Значи, просвета нам је приоритет, а након тога информисање и култура“, нагласио је Бећири.

„Желимо да све што је гарантовано Уставом и законима имају Албанци, као и да имају исте услове за живот као остали.Надам се да је ово почетак једне успешне сарадње и да ћемо се већ у септембру или октобру видети са првим конкретним резултатима када је у питању остваривање циљева и Координационог тела, а и задатака Националног савета Албанаца. Координационо тело је са ОЕБС-ом урадило Студију извољивости за високошколско образовање у Прешеву и Бујановцу. Радна група биће формирана у року од можда месец дана и очекујемо да до септембра почне конкретан рад како би у разумном року дошли до отварања таквих установа“, истакао је Марковић.

Председник Координационог тела је навео да се проблеми у Бујановцу односе на интегарцију албанске мањине у институције система, али и на политичку слику Бујановца и интеграцију српске заједнице у локалне структуре. Истовремено је истакао да се, када је у питању образовање, током јесени очекује решавање питања просветних инспектора и саветника. Марковић је оценио да ће отварање високошколских установа дати могућност људима да студирају на свом језику за оне профиле који су потребни за развој заједнице.
Председник Националног савета Албанаца Бећири истакао је тешко стање у образовању, али да је министар Марковић дао подршку и обећао да ће у наредном периоду помоћи у решавању тих проблема.

Након састанка са председником Националног савета Албанаца Галипом Бећиријем и председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, председник Координационог тела разговарао је са привредницима из Бујановца који су му изнели проблеме  у пословању. Министар Марковић је рекао да ће им Координaцино тело, у складу са својим надлежностима и могућностима максимално помоћи у превазилажењу свих препрека  које ометају неспутано  привређивање.

Раније тог дана министар Марковић је у Прешеву посетио децу са посебним потребама у дневном боравку који је за њих опремило Удружење родитеља деце и омладине са посебним потребама уз подршку Координационог тела. У дневном боравку министар је разговарао са председником удружења Зејнијем Имеријем, васпитачицама, децом и њиховим родитељима који су исказали задовољство што је њиховој деци омогућено да бораве ван куће, да кроз дружење са другом децом и уз помоћ стручних лица стичу нова знања и вештине. У знак захвалности, деца су министру Марковићу поклонила своје цртеже, а председник удружења уручио је министру захвалницу за досадашњу подршку. Министар је обећао да ће Координационо тело наставити да подржава активности удружења. Ученици музичке школе из Прешева, чији рад је омогућило Координационо тело, извели су програм за децу са посебним потребама, њихове родитеље и  госте.

Током боравка у Прешеву Председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић сусрео се и са председником општине Прешево Рагмијем Мустафом.