Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА И МИНИСТАРКА ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ ПОСЕТИЛИ ПРЕШЕВО И БУЈАНОВАЦ

23. новембар 2016.

Прешево – Бујановац - Зоран Станковић, председник Координационог тела, и Ана Брнабић, министрка за државну управу и локлану самоуправу, посетили су општине Прешево и Бујановац.

Током посете, Станковић и Брнабић су се састали са челницима локалних самоуправа, обишли прихватне центре за привремени прихват миграната у Прешеву и Бујановцу, као и бујановачку фирму „Лагадо”.

Они су учествовали и на конференцији  „Интеграција Албанаца на југу Србије у светлу (не)имплементације владиних споразума”, који су у вези са  овим подручјем, а коју је организовао Одбор за људска права из Прешева.

Станковић и Брнабић су са председницима општина Прешево и Бујановац, Шћипримом Арифијем и Шаипом Камберијем, разговарали о кључним  проблемима са којима се сусрећу локалне самоуправе, као и о највећим недостацима који утичу на квалитет живота грађана ових општина.

На састанцима је било речи и о наставку разговора о „Извештају у седам тачака“ који је 4. јуна 2013. године усвојила Влада Републике Србије.

 „Такође смо разговарали о раду  Националног савета Албанаца, те закључили да је неопходно повећати буџет за његов рад, упркос резултатима последњег пописа становништва“, истакла је министарка за државну управу и локалну самоуправу.

Говорећи о преносу матичних књига у електронску форму, које је за сада урадило укупно 30 локалних самоуправа, министарка Брнабић је оценила рад ових општина као врло организован. Локална самоуправа Бујановац  је завршила овај посао, док је посао преноса матичних књига у електронски облик у Прешеву при крају.

Приликом разговора о породилишту у Прешеву, министарка Брнабић је казала да  још не функционише електронски сервис „Бебо добро дошла на свет", те је најавила да ће он прорадити до краја године.

Конференцији Одбора за људска права, која је организована у бујановачком хотелу „Розафа“ су, поред председника општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, присуствовали амбасадори Швајцарске и Албаније у Републици Србији, Филип Ге и Илир Бочка,  народни посланици у Скупштини Републике Србије из Бујановца и представници политичких странака.

Извор: Координационо тело