Архива вести
                   

ПРЕДЛОГ ПЛАТФОРМЕ АЛБАНАЦА СА ЈУГА СРБИЈЕ УСКОРО ПРЕД ВЛАДОМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

31. мај 2013.

Бујановац - Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, изјавио је јуче да очекује да ако Влада Србије усвоји захтеве албанских политичких лидера са југа Србије, то буде корак ка трајном решењу у том делу земље.

Лидери албанских политичких партија су на састанку одржаном у фебруару ове године у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу, усвојили документ јавности познат као платформа од осам тачака, који је предлог за решавање по њима најважнијих проблема. Предлог платформе чека да буде уврштен у дневни ред Владе Србије на некој од наредних седница, након чега ће, ако буде и усвојен, постати званичан документ за решавање проблема Албанаца из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Станковић је изјавио да ће решавања проблема Албанаца из ове три општине бити у складу са Уставом, законима и међународним конвенцијама које се односе на питања националних мањина и њихових права и обавеза.

„Надамо се истовремено и да ће албански лидери из Прешева, Бујановца и Медвеђе почети да решавају економске проблеме својих сународника, а који се односе на побољшање квалитета живота",  рекао је Станковић.

Он је додао да би „у решавању проблема требало да учествују и представници надлежних министарстава владе који се баве одређеном проблематиком”.

Предлог платформе од осам тачака, који ће постати правоснажан када и ако прође Владу Србије, између осталог односи се на колективне слободе и права, употребу језика и писма, националних симбола, повратaк исељених, образовањe, интеграцију Албанаца у институције система и побољшање економског положаја југа Србије.

Ово је прва платформа иза које стоје све албанске политичке партије из Прешева, Бујановца и Медвеђе о којој ће се изјашњавати Влада Србије.

Извор: Бета