Архива вести
                   

ПРЕДАВАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА “FRUITS AND BERRIES” ПРОГРАМА

12. децембар 2013.

Представници данског „Fruits & Berries“ програма у среду су у Бујановцу одржали информативни састанак са пољопривредницима ове општине. Објављен је и конкурс за добијање механизације.

Састанак, који је одржан у сали скупштине општине, је изазвао велико интересовање пољопривредника који су од представника овог програма добили информације о најновијим методама производње и развоја воћарства. Током састанка је одржано и предавање, које се односило на начин узгоја вишања, трешања, шљива, јагода, малина, купина и боровница.

Представник „Fruits & Berries“ програма, Александар Дејановић, је рекао да овај пројекат финансирају  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Програм подршке развоју воћарства на југу Србије.

„Циљ  програма је повећање капацитета индивидуалне производње. За добијање пројекта треба имати минимално 1500 м2 земље засејане вишњом, трешњом, шљивом, јагодом, малином, купином или боровницом, а они који по први пут засеју, треба да имају минимално 3000 м2 земље“, рекао је Дејановић.

Он је позвао произвођаче да се баве производњом споменутих врста воћа, јер је њихова производња исплатива и додао је да је отворен и конкурс.

„Учесници конкурса могу да добију механичку опрему, а сам конкурс ће трајати до 31. децембра ове године и он ће се највише тицати пролећне сетве“, истакао је Дејановић.

Професор пољопривредног факултета, Радиша Благојевић, је рекао да је време да се поново постижу приноси од пре неколико година, када се шљива продавала на тоне. 

„Било би добро да повећамо приносе и произведемо до 120 хиљада тона шљива, колико смо раније продавали. Циљ је да развијамо воћарство у овом региону, јер он има одличне услове за производњу здраве хране“, рекао је Благојевић.

Учесници предавања су били посебно заинтересовани за начин добијања механичке опреме, као и за за добијање помоћи око попуњавања формулара, израде бизнис плана и комплетирања документације.

У вези конкурса, као и свих додатних информација, заинтересовани могу да се обрате консултанту  „Fruits & Berries“ програма у општини Бујановац.

Извор: Титули и Координационо тело