Архива вести
                   

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРОЈЕКТИНИХ ИДЕЈА ЗА СРЕДСТВА ИЗ ЗЕЛЕНОГ КЛИМАТСКОГ ФОНДА

11. јули 2019.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину (UNEnvironment - UNEP), позива све заинтересоване стране да доставе пројектне идеје од значаја за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове на националном нивоу за чију реализацију су потребна средства Зеленог климатског фонда (ЗКФ).

Достављене пројектне идеје морају бити:

• У складу са националним приоритетима - секторским политикама и законодавством;

• Једино оствариве уз финансијску помоћ ЗКФ-а - не могу да остваре финансијску помоћ из других извора или су је делимично остварили/у поступку су остваривањ, а неопходна су средства ЗКФ-а за њихову потпуну реализацију.

Изабране пројектне идеје биће саставни део Националног програма приоритета за финансирање из ЗКФ-а. који је до сада препознао као приоритетне области:

• Повећање енергетске ефикасности у зградарству;

• Одрживу мобилност, са посебним фокусом на промовисање коришћења електричних и хибридних возила и развој мреже станица за пуњење из обновљивих извора енергије; и

• Прилагођавање сектора пољопривреде на измењене климатске услове, уважавајући потенцијале шума и водних ресурса.

Право да учествују у јавном позиву имају све заинтересоване стране, укључујући министарства, локалне самоуправе, државне институције, јавна предузећа, као и приватне компаније и невладине организације.

Пројектне идеје могу бити инфраструктурни захтеви, али и пројекти јачања капацитета, односно тзв. Readiness пројекти.

Крајњи рок за достављање пројектних идеја је петак, 16. август 2019. године до 15.30 часова.

За додатна објашњења и информације које се односе на овај јавни позив заинтересовани се могу обратити на електронску адресу serbia-gcfeam@minpolj.gov.rs закључно са 16. августом 2019. године, до 15.30 часова.

Детаље позива можете наћи на http://www.minpolj.gov.rs/poziv-za-dostavljanje-projektnih-ideja-koje-imaju-potencijal-projekata-za-finansiranje-iz-zelenog-klimatskog-fonda/

Извор: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Координационо тело