Архива вести
                   

ПОЗИВ – ПРОГРАМ ЗА БРАНИТЕЉЕ И БРАНИТЕЉКЕ МАЊИНСКИХ ПРАВА (РОК: 4. НОВЕМБАР 2019)

29. октобар 2019.

Институт за европске послове, уз подршку Амбасаде САД у Републици Србији, организује програм „Бранитељи и бранитељке мањинских права у Србији“

( http://iea.rs/en/blog/2019/10/24/poziv-za-ucesce-na-treningu/) који ће се одржати у периоду од 26. новембра до 1. децембра 2019. године у Крагујевцу.

Програм се фокусира на значај и механизме заштите права мањина и има за циљ да пружи могућност младим правницима, адвокатима, студентима права и недавно дипломираним правницима да директно допринесу унапређивању људских права у Србији и тиме унапреде вештине које ће им бити неопходне у послу који обављају или ће обављати.

Модул у трајању од три месеца се састоји од шестодневног тренинга, организације вршњачких едукација, медијских појављивања и писања предлога практичних политика. Први тренинг је специјално намењен младим правницима, адвокатима, студентима права и недавно дипломираним правницима.

Позивају се студенти и студенткиње права, младе приправници, правници адвокати и тужиоци из Србије да се пријаве за учешће у овом програму. Биће изабрано 20 учесника и учесница у складу са њиховом мотивацијом, принципима регионалне распрострањености, културне и језичке разноликости и равноправности полова. Посебно се охрабрују млади припадници и припаднице националних, верских и других мањина да се пријаве за учешће на тренингу.

Програм обухвата тренинг који се састоји из предавања, радионица, дискусије учесника и учесница са универзитетским професорима, правницима, представницима организација цивилног друштва и институција о значају заштите права мањина и њиховој примени у пракси и активности након тренинга. Тренинг обухвата и посете институцијама од значаја за тренинг попут суда, Омбудсмана и слично.

Тренинг се састоји од пет радних дана са врло интензивном агендом. У оквиру сваког дана организују се четири целине у трајању од по 90 минута.

Након тренинга учесници и учеснице имају обавезу одржавања минимум једне вршњачке едукације, медијског појављивања и писања предлога практичне политике на теме које су обрађиване у програму.

Попуњени пријавни формулар, који је доступан на сајту Института за европске послове (http://iea.rs/) под одељком „Актуелни конкурси“ и у делу „Апликациони формулар“ у оквиру пројекта „Бранитељи/ке мањинских права,“ треба да се пошаље на адресу mrd@iea.rs, најкасније до 4. новембра 2019. год. до 10 часова. Листа одабраних учесника ће бити објављена до 7. новембра 2019. године. Организаор ће контактирати само одабране кандидате 5. новембра у периоду између 11 и 16 часова.

Одабраним кандидатима ће бити додељена једнократна стипендија која ће покрити све трошкове смештаја, превоза и исхране током трајања програма.

Уколико имате додатних питања у вези са програмом проследите их на mrd@iea.rs

Извор: Институт за европске послове и Координационо тело