Архива вести
                   

Позив припадницима албанске националне мањине на представљање поступка избора чланова Националног савета албанске националне мањине путем електорске скупштине

17. март 2023.

У сусрет предстојећим ванредним изборима за чланове Националног савета албанске националне мањине који ће се одржати путем електорске скупштине, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Републичка изборна комисија и Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, уз подршку Мисије ОЕБС у Републици Србији, организоваће у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи представљање поступка избора у циљу информисања припадника албанске националне мањине о прописаним процедурама за подношење електорских пријава и спровођењу електорске скупштине.

Представљање ће бити организовано у следећим терминима:

  • 21. марта 2023. године у Медвеђи у 13.30 часова, у Културном центру општине Медвеђа, Јабланичка 63  
  • 22. марта 2023. године у Бујановцу, у 10 часова, у амфитеатру Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу, Карађорђа Петровића бб
  • 22. марта 2023. године, у Прешеву, у 15 часова у Дому културe „Абдула Крашница“, улица 15. новембра 90

Позивамо све заинтересоване припаднике албанске националне мањинe који желе да учествују на електорским изборима за чланове Националног савета албанске националне мањине да присуствују овим представљањима.

Подсећамо јавност да је након споведених редовних избора за чланове националних савета националних мањина одржаних 13. новембра 2022. године, Национални савет албанске националне мањине конституисан на седници која је одржана 14. децембра 2022. године. Имајући у виду да изборне листе које су освојиле мандате нису успеле да постигну договор у вези са избором председника новог сазива Националног савета, у складу са чланом 40. Закона о националним саветима националних мањина, 1. марта 2023. године овај национални савет је распуштен и образован је Привремени орган управљања који врши текуће и неодложне послове до конституисања новог сазива националног савета. У складу са Законом, у року од 60 дана од распуштања националног савета, расписују се ванредни избори који се одржавају путем електорске скупштине.