Архива вести
                   

ПОВРТАРИ ИЗ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА У ПРЕШЕВУ

25. јун 2018.

Прешево -  Мигранти из Прихватног центру у Прешеву и социјално угрожене самохране мајке из локалне заједнице заједнички производе поврће у пластеницима. Пројекат, који финансира Влада САД са два и по милиона динара, реализује невладина организација „Животна помоћ“ из Врања.

Самохране мајке из Прешева и мигранти из Прихватног центра удружено узгајају паприку, парадајз, зелену салату и ротквице у четири пластеника. Споразумевају се на енглеском језику, рукама и мимиком.

Поврће се производи без хемијског третмана, што даје добре резултате. Очекују се приноси од око две тоне по пластенику парадајза и тону и по по пластенику паприке.

Љубинка Миловановић, из НВО „Животна помоћ“,  је казала да ће се 50 посто произведеног поврћа користити за исхрану миграната, а преосталих 50 посто ће бити намењено социјално угроженим женама, које ће моћи, уколико то желе, да произведено поврће продају, за шта ће им НВО „Животна прича“ омогућити финансијска средства.  

Слободан Савов, из Комесаријата за избеглице, је рекао да је број миграната у центрима у Пчињском округу смањен, као и да је у Прешеву тренутно смештено 95 људи, највише њих из Ирана.

Извор: РТС 1 и Координационо тело