Архива вести
                   

ПОВОРКА СЕЋАЊА НА ПРОФ. ДР ЗОРАНА СТАНКОВИЋА

24. мај 2022.

Београд -  "Поворка сећања" којом су грађани из више од 25 општина у Републици Српској, Хрватској и Србији одали пошту војном патологу, доктору Зорану Станковићу (1954-2021) одржана је у Београду. Поворка је уједно и завршна сцена документарног филма "Сведок" посвећеног животу и раду преминулог професора Станковића.

Грађани Вуковара, Госпића, Братунца и других општина кренули су од Вуковог споменика до Новог гробља и Алеје заслужних грађана где су поворку сачекали супруга Зорана Станковића, њихове две ћерке и унуци. У поворци су биле породице страдалих у ратовима на простору БиХ, Хрватске и на Косову и Метохији који су идентификовани захваљујући Станковићевим обдукционим налазима.

Аутор филма "Сведок", Денис Бојић, истакао је да је Станковић као стручњак Војномедицинске академије из Београда урадио више од 7.500 обдукција и на тај начин омогућио породицама страдалих у ратовима током деведесетих да идентификују своје најмилије и достојно их сахране.

„ Доктор Станковић није дочекао да види филм, али верујем да ће његова породица бити поносна на то што смо урадили“,  рекао је Бојић.

У ''Поворци сећања'', у којој су грађани носили црвене руже и фотографије страдалих чланова породице, била је и Рада Цвијетић из Источног Сарајева која је у рату изгубила осморо чланова породице међу којима је била и осамнаестомесечна беба коју су, каже, мучили ломећи јој руке и ноге.

''Ако изгубите све, за мене је то геноцид. Зоран је диван човек, хвала му за све што је учинио за нас, било ми је много тешко када је умро'', рекла је кроз сузе Рада.

Захвалност преминулом доктору исказао је и Брано Вучетић из Братунца који каже да су му у рату страдали мајка, отац и двојица браће, а да је он као деветогодишњак остао сам.

''Био сам два месеца заробљен код Насера Орића, био сам и рањен, малтретрирали су ме и тукли, али је већа трагедија кад изгубите некога, а не знате где му је гроб. Овај чин је мала захвалност др Станковићу који је помогао бројним породицама да идентификују своје најближе и да им се знају гробови'', рекао је Вучетић.

Филм "Сведок"  сниман је од новембра прошле године у копродукцији РТРС и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске као сведочанство о Станковићевом животу и раду.

Зоран Станковић је рођен 1954. године у Теговишту код Владичиног Хана, а преминуо је 5. октобра 2021. године од последица ковида-19.

Извор: Политика, Ок радио, Координационо тело