Архива вести
                   

ПОВЕЗИВАЊЕ ДИЈАСПОРЕ И МАТИЦЕ ПРОЈЕКТОМ „LINK UP! SERBIA II“

30. октобар 2020.

Медвеђа - У кабинету Небојше Арсића, председника општине Медвеђа, је одржан  састанак са директорком Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, Драганом Белензадом, која је са својим сарадником представила све могућности које пројекат „Link Up! Serbia II“ пружа. Састанку је присуствовао и Дејан Симић, координатор за локални економски развој општине Медвеђа.

„Link Up! Serbia II“је пројекат који финансира Аустријска развојна сарадња са циљем јачања и подстицања предузетништва са и кроз српску дијаспору у Аустрији, Швајцарској и Немачкој, олакшавајући приступ знању, пословним мрежама и финансирању. Национални партнер на пројекту је Министарство за европске интеграције Републике Србије, а пројекат успоставља пословни хаб дијаспоре, у сарадњи са Привредном комором Србије, Развојном агенцијом Србије и регионалним развојним агенцијама.

Општинама на југу Србије ће техничку подршку пружати Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа, који је започео имплементацију пројекта „Link Up! Serbia II“.У оквиру пројекта су планиране посете свим локалним самоуправама Јабланичког и Пчињског округа ради представљања пројекта и прикупљања информација значајних за потенцијалне инвеститоре из дијаспоре ,као и мапирање директних инвестиција из дијаспоре.

У оквиру пројекта је припремљен Пакет техничке помоћи који је осмишљен тако да нашој дијаспори пружи све битне информације приликом инвестирања у општинама, као и инвестиционе прилике у које дијаспора може да улаже, уз институционалну подршку локалних самоуправа.

6 регионалних развојних агенција ће до децембра 2020. године грантовима и техничком подршком подржати пројекат Link Up! SerbiaII у градовима и општинама у Србији.

Пројекат садржи 4 дела: подршку малим и средњим предузећима менторисањем ка интернационализацији; подршку градовима и општинама у привлачењу и реализацији успешне сарадње са дијаспором; подршку директне сарадње између дијаспоре и предузећа и градова у Србији; подршку организацији успешних пословних скупова у Србији и дијаспори.

Извор: Инфо центар југа и Координационо тело