Архива вести
                   

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

14. децембар 2018.

Бујановц, Прешево – У Пчињском округу муницијом са осиромашеним уранијумом, током НАТО бомбардовања, гађане су локације у Врању, Бујановцу и Прешеву. Та места су деконтаминирана, а у извештајима о здравственом стању становништва Врања претходних година пораст броја оболелих од малигних болести није повезиван са зрачењем.

Удружење уранијумских жртава "Пљачковица 99" са колегама из Ниша организовало је трибину о последицама НАТО бомбардовања. Приказан је документарни филм „Уранијум 238 – моја прича" нишког адвоката Срђана Алексића, који је већ виђен на научним скуповима  у Швајцарској, Шведској и Немачкој.

Он је пореклом из околине Прешева. Тај терен бомбардован је муницијом са осиромашеним уранијумом. Срђанова мајка оболела је од канцера и преминула.

„Мој циљ је да све те људе упозорим на штетност, има у свету науке људи који се баве тиме и тврде да је осиромашени уранијум штетан”, каже Алексић. „Ми то видимо и у Врању, и у четири села која су бомбардована, многи људи су умрли од канцера.”

У Пчињском округу муницијом са осиромашеним уранијумом гађани су Пљачковица код Врања, Братоселце и Боровац код Бујановца, и Рељан код Прешева.

Ти терени су деконтаминирани, а према подацима Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења није утврђено присуство осиромашеног уранијума у животној средини. Летос је формирана Комисија за утврђивање последица НАТО бомбардовања која је обишла Врање.

Драган Михајловић, из Удружења „Пљачковица 99” каже да су чланови тог удружења ишли на терен са Комисијом, која их је контактирала, али извештај је за њих остао затворен. Сада се боримо да се читав случај не заборави, каже Михајловић.

Новинар Александар Станојевић сматра да он и колеге могу да утичу на стврање амбијента у коме ће се доћи до истине која се налази негде код научника и правника. Наглашава да не сме да буде измишљених и префорсираних прича.

Удружење уранијумских жртава и правници из Ниша следиће пример Италије, чији су војници који су – после боравка на Косову и Метохији – оболели од рака тужили државу и добили одштету.

Срђан Алексић, адвокат, каже да ће следити тај пример и судску праксу. Ангажоваће се да грађани добију адекватну одштету од oних који су бомбардовали.

Извор: РТС и Координационо тело