Архива вести
                   

ПОСЕТА ЗОРАНА СТАНКОВИЋА ОПШТИНАМА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

5. мај 2017.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић је у Прешеву разговарао са председницом општине Ардитом Синани и додао да је она спремна да све проблеме локалне самоуправе решава у сарадњи са Владом Републике Србије.

„Синани је потребна помоћ с обзиром да у општини Прешево постоје бројни проблеми. Обећали смо да ћемо са другим државним органима Владе Републике Србије реализовати економску политику, да нико неће спречавати да се нове фабрике отворе и да се изврши промена директора по основу школске спреме или по основу коалиционог споразума, по конкурсу, а све у складу са законским условима", рекао је Станковић.

Станковић је навео и да председница Синани „очекује и тражи пуну помоћ Владе Србије и надлежних министарстава и да је већ седам или осам пута слала захтеве за пријем".

Станковић је подсетио и да све три општине имају и додатни буџет преко Координационог тела од 262 милиона динара.

„Према том буџету, 45% припало је Бујановцу, 41 % Прешеву и 14% Медвеђи", објаснио је Станковић.

Председник Координационог тела Зоран Станковић изјавио је после састанка са представницима Срба у Бујановцу, да је ситуација на том подручју стабилна и да треба радити на побољшању економских услова и решавати проблем незапослености.

Станковић је казао да су лидери Срба изнели заједнички став да ће све проблеме треба решавати у оквиру локалне скупштине и у сарадњи са надлежним институцијама.

„По свим питањима о којима смо разговарали имали смо истоветно мишљење и оценили смо да само заједничким радом можемо допринети бољем животу грађана на овом простору.  Сви лидери Срба су нагласили да је решавање незапослености на првом месту", нагласио је Станковић.

Представници Срба су предложили да објекте фабрика које не раде у Бујановцу треба дати заинтересованим инвеститорима.

„Пример за то је фирма за прераду меса “Југокоп'', која сада не ради а има заинтересованих инвеститора из Италије. За те фирме треба довести инвеститоре и да поново запосле раднике", казао је Станковић.

„Тражили су и поправку школа и терене за спортове да би се млади дружили", истакао је Станковић.

Станковић се састао и са  председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, после којег је заједнички констатовано да је безбедносна  ситуација  на подручју општине Бујановац стабилна и да политичке тензије  не утичу на рад локане самоуправе.

Кембери је, по завршетку састанка, изјавио да је разговарано о предстојећим  заједничким активностима општине Бујановац и Координационог тела и о реализацији планираних пројеката који се финансирају из средстава Службе Координационог тела.

Станковић је нагласио да се разговарало о функционисању Економског факултета у Бујановцу, предстојећем упису бруцоша и припремама  средњошколаца који се образују на албанском наставном језику за полагање пријемног испита.

Састанку са председником Камберијем присуствовао је и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.

Он је потом, заједно са представницима Координационог тела, разговарао са председником Националног савета Албанаца (НСА) Јонузом Муслиуом.

Станковић је, по завршетку овог сусрета, изјавио да је са Муслиуом разговарао о даљим активностима на обезбеђивању уџбеника на албанском језику, као и о другим политичким темама.

Државни секретар Иван Бошњак је подсетио  да је председника  НСА обавестио о одржавању предстојећег  састанка на нивоу Владиног тела за питање националних мањина, у чијем раду ће учествовати представници свих националних савета Републике Србије.

Председник Координационог тела са сарадницима је затим у Медвеђи имао састанак са председником општине Небојшом Арсићем.

Председник Координационог тела најавио је да ће се састанци са локалним руководствима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи одржавати редовно како би се ефикасније решавали проблеми на том подручју.

Извор: Танјуг, Бета, РТС и Координационо тело