Архива вести
                   

ПОСЕТА ФИРМАМА „АГРО-АДРИА“ И „НУРА ПЛАСТ“

5. април 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић посетио је са амбасадором САД, Мајклом Кирбијем и државним секретаром за омладину, Министарства омладине и спорта, Ненадом Боровчанином предузеће Агро-Адриа“ у Великом Трновцу, код Бујановца.

Приликом обиласка фирме „Агро-Адриа“ која се бави производњом месних прерађевина, председник Координационог тела, Станковић истако је да је овој фирми Координационо тело доделило 3,7 милиона динара бесповртане помоћи и на тај начин обавезала фирму да запосли шест радника.

„Ово је почетак нашег ангажовања у општини Бујановац, Прешево и Медвеђа у којима ћемо убудуће обезбедити подстицајна средства за мала и средња предузећа“, рекао је Станковић и истакао да је важност ангажовања амасадора САД на обезбеђивању већих средстава која ће бити уложена у ове три општине.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мајкл Кирби рекао је да је фирма „Агро-адриа“ из Великог Трновца прави пример приватног бизниса у сарадњи са локалном заједницом, представницима Владе Србије и малу помоћ УСАИД у циљу побољшања економске ситуације и запошљавања младих. Амбасадор Кирби је изрази задовољство чињеницом што та фирма користи опрему која је донација Координационог тела, а која јој помаже да побољша производњу и отвори нова радна места.

„Свакако да је ово добар пример који би требало следити“, казао је амбасадор Кирби и изразио наду да ће таквих примера и у наредном периоду бити још више.

Државни секретар за омладину, Борвачанин том приликом је истако да је отварање нових радних места шанса за младе људе да раде у месту где су рођени.

„С Координационим телом, амбасадором САД, локалном самоуоправом и Канцеларијама за младе планирамо да у будућности одржимо обуку за оснаживање младих да развију сопствени предузетнички дух и отпочну са отварањем својих преузећа, рекао је Боровчанин.

Напомињући да је после 12 година један амерички амбасадор посетио село Велики Трновац, председник општине Бујановац, Нагип Арифи рекао је да је постигнут договор да се у будуће приоритет да економском развоју општина.„

У томе ћемо имати помоћ Координационог тела  са циљем да отворимо нова радна места и запослимо што више младих, нагалсио је Арифи.

Станковић, Кирби и Боровчанин присуствовали су округлом столу који је са изабраним младим лидерима на југу Србије одржан у Хотелу „Розафа“ у Бујановцу.

Након Бујановца, тројица званичника обишли су у Прешеву предузеће за израду дрвета „Нура Пласт“. „Врло сам задовољан посетом с представницима Владе Србије компанији која добро послује и импресиониран сам овим што сам видео“, истако је Кирби.

Током обиласка предузећа, председник Координационог тела, поновио да су главни проблеми на том простору економске природе.

„Ово је једно од предузећа, које је добиле бесповратна средства у износу од 15 хиљада евра. Они су купили машину, примили два радника и доказали да могу веома успешно да послују. План је да у наредном  периоду фирме са ових простора добију такође средства којима ће побољшати своје производне могућности“, казао је Станковић.

Председник Координационог тела нагласио је да ће се тиме омогућити запошљавање и допринети смањивању тензије када су у питању проблеми у вези са егзистенцијалним питањима људи са тог простора.

Извор: Служба Координационог тела