Архива вести
                   

ПОСЕТА ЕКСПЕРТСКЕ МИСИЈЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

25. март 2015.

Састанком са представницима државних органа у понедељак 23. марта, отпочела је једнонедељна посета експертске мисије Европске комисије Републици Србији посвећена националним мањинама.

Састанак је био прилика да институције Републике Србије представе своје активности на плану унапређења положаја националних мањина. Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да је Република Србија предузела потребне мере које омогавају интеграцију националних мањина уз очување и неговање њихових културних и других посебности.

Експерти су се захвалили представницима државних органа и истакли да је важно наставити активности на спровођењу законског оквира када је реч о правима националних мањина.

Састанку су присуствовали представници Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Канцеларије за људска и мањинска права, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства правде, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Републичког завода за статистику, Канцеларије за европске интеграције и Заштитника грађана. Експертски тим чине професори Рајнер Хофман и Анастасија Крикли, а са њима састанку су присуствовали и представници Делегације Европске уније Јоналнда Сан Хосе и Европске комисије Дита Куделова и Клои Лоренс-Динсдејл.

Тимови експертске мисије ће у току ове недеље посетити неке од градова и општина у којима живе припадници националних мањјина и разговарати са представницима националних савета националних мањина, органима локалних самоуправа и покрајинских власти и организацијама цивилног сектора.

Извор: Координационо тело