Архива вести
                   

ПОРЕСКО ОПТЕРЕЋЕЊЕ НА РАД ЋЕ ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ БИТИ СМАЊЕНО ЗА ЈЕДАН ПРОЦЕНАТ

15. новембар 2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је изјавио јуче да су млади апсолутни приоритет државе, као и стварање услова за њихово запошљавање и подстицање предузетничких иницијатива.

Мали је гостујући на телевизији Коперникус истакао да ће у оквиру Националног инвестиционог плана у наредне четири године бити издвојено 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове.

Министар је поручио младима да треба да буду одважни, да искористе своје знање и да храбро уђу у предузетничке воде.

Држава утиче на више нивоа на појединце да започну сопствени бизнис, рекао је Мали, подсетивши на то да сада има новца у буџету за плате и пензије, смањује se јавни дуг и постоји перспектива.

Држава сада пружа, не само подстрек, већ и пореске олакшице, истакао је министар и додао да се једино чувањем стабилности јавних финансија креира повољан пословни амбијент.

Он је најавио да ће 20. новембра у Скупштини Србије представити буџет за наредну годину, а у плану је и сет пореских закона.

„Управо смо на тај начин решили да олакшамо младима и подстакнемо њихово запошљавање, јер је планирано пореско растерећење у следећој години за новозапослене, који нису имали посао у овој години. Имамо и смањење издвајања за доприносе, што је велики успех. Приоритет Владе Србије је повећање броја запослених, што планирамо да подстакнемо и ослобођењем пореза и доприноса првих годину дана за свако улагање у стартапове и отварање фирми“, рекао је министар.

Мали је истакао да је за свега пар година више него дупло смањена незапосленост младих.

Говорећи о подстицајима за привреду, министар је напоменуо да ће пореско оптерећење на рад бити смањено за један проценат од наредне године.

Он је нагласио да су, препознајући значај ИТ индустрије, обезбеђене и порески подстицаји за истраживање и развој у иновативним индустријама.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело