Архива вести
                   

ПОПЛАВЉЕН ДЕО БУЈАНОВЦА, У ОКОЛНИМ МЕСТИМА СИТУАЦИЈА КРИТИЧНА

12. jануар 2021.

Бујановац - У претходна два дана је на југу Србије пала велика количина кише, тако да су Ново Насеље и Бујановачка Бања у понедељак ујутру били под водом, две трећине села Жужељица је било одсечено, а критично је било и у Левосоју, Ослару и Божињевцу, јавља портал Бујановачке.

Најављено је да у Бујановац стижу екипе из Ниша и Врања са чамцима због евентуалне евакуације становништва.

На седници штаба за ванредне ситуације је речено да је Трновачка река била пред изливањем, а најкритичније је било код Лопардинског моста.

За саобраћај је био непроходан пут према Раковцу, од моста код Дома здравља према том селу.

Мештани угрожених насеља су били огорчени.

На седници штаба је речено да раде на томе да обезбеде багере од приватних фирми како би интервенисали у Новом Насељу, Бањи, Левосоју, Жужељици и Божињевцу, где је ситуација била најкритичнија. До сада су обезбеђена три багера.

Због изливања канала, Жужељица код Бујановца је од недеље увече била одсечена од остатка општине, а од понедељка ујутро у том селу ради багер који рашчишћава пут.

Зоран Спасић, председник Месне заједнице Жужељица, је изјавио за Бујановачке да је 2019. године тражено чишћење канала, као и да је тај посао одложен за 2020. годину, али ни тада није завршен.

„Процена је била да би чишћење канала коштало 300.000 динара, а сада је штета далеко већа“, казао је Спасић.

Мештани очекују да механизација, коју је ангажовао Штаб за ванредне ситуације, оспособи локални пут, који је од прексиноћ непроходан.

У понедељак око 11 часова је саопштено да су у Новом Насељу код Бујановца, након изливања Лопардинског потока, ватрогасци-спасиоци обавили „интервенцију црпљења воде из 10 породичних кућа".

Мештани Раковца код Бујановца су се сами организовали против поплаве, јавио је репортер Бујановачких са лица места. Кажу да су узалуд звали локални Штаб за ванредне ситуације, након чега су ангажовали приватника са механизацијом. Канал, који до сада никада није очишћен, је угрозио тридесетак домаћинстава. .  

Извор: Врање Њуз, Бујановачке и Координационо тело