Архива вести
                   

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ: ОТВАРАЊЕ КЛАНИЦЕ ЈЕ СПАС ЗА БУЈАНОВАЦ

21. април 2021.

Бијановац – Београд – Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, посетио је Ветеринарску станицу Бујановац, описујући је као жилу куцавицу сточарства на овим просторима. Том приликом рекао је да се о покретању Југокопа  и даље разговара и још увек се тражи погодан инвеститор за обнављање кланице.  Богићевић је додао да се од будућег инвеститора очекује да  обнављањем кланице подигне и цео крај.

„Када имате кланицу имате и сигуран пласман, онда ће и пољопривредници бити заинтересованији да држе стоку и користе субвенције од министарства, јер их је до сада веома мали број користио“, казао је Богићевић.

Помоћник министра је додао да је очигледно да недостају прерадни капацитети – млекаре и кланице, и да ће на томе радити заједнички држава и локалне самоуправе.

„Ветеринарска станица држи на окупу пољопривредне произвођаче овог краја што је веома битно за развој сточарства. Министарство се труди и наставиће са напорима да сточарство унапреди, тако да имамо све више грла стоке, јер смо отворили нова тржишта и у Азији и у Африци, па је преко потребно да развијамо сточарство да би имали шта да понудимо“, рекао је Богићевић.

Директор Ветеринарске станице Миодраг Милковић подсетио је да у општини Бујановац више од 70 одсто становништва живи од сточарства.

„Морамо да нађемо решење за тај фамозни пласман када је у питању наша производња. Очекујемо подршку државе и око задруге коју смо основали са циљем да пружимо што више онима који се баве производњом производа животињског порекла, али и живих животиња“, истакако је Милковић.

По његовим речима, тренд раста прозводње на овим просторима у претходним годинама прекинут је због пандемије корона вируса, те је подршка ресорног министарства неопходна.

Посета помоћника министра, оценио је, сигнал је да подршка уопште није упитна, напротив.

Извор: Бујановачке, Координационо тело