Архива вести
                   

ПОМОЋ ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ И МЕДИЦИНСКЕ РАДНИКЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМЕ

6. април 2020.

Прешево, Бујановац – Јединствена платформа на којој донатори могу да виде у које су потребе мештана најугроженијих општина у Србији доступна је на интернету, а путем једноставне претраге донатори могу да изаберу локалну самоуправу или установу којој желе да помогну и да ступе у комуникацију са надлежнима.

Платформу је пласирала Национална алијанса за локални економски развој, а међу првим општинама јавиле су се оне неразвијене са југа Србије – Бела Паланка, Бабушница, Алексинац, Димитровград, Лебане и Власотинце.

„Прве потребе већ премашују 80 милиона. То су општине са великим бројем старачких домаћинстава и породицама у тешкој материјалној ситуацији. Рад волонтера и контакт центара није довољан и средствима донатора обезбедили би прехрамбено-хигијенске пакете за домаћинства са исподпросечним примањима“, кажу у НАЛЕД-у.

Према њиховим речима, фокус платформе је управо на слабо развијеним општинама јер је ту помоћ најпотребнија, а извршна директорка НАЛЕД-а, Виолета Јовановић каже да се овако повезују локалне самоуправе, здравствене установе и друштвено одговорне компаније и појединци.

Сва правна и физичка лица и међународне организације могу путем једноставне претраге да виде и одаберу локалну самоуправу или установу којој желе да помогну, након чега ће бити преусмерени на контакт особе и обавештени о даљим корацима. Позив је упућен и људима у дијаспори који су пореклом из угрожених општина.

НАЛЕД-у су се обратиле и из локалних самоуправа Пирота, Ражња, Врања, Бујановца и Прешева, а из ових градова и општина потражују лекове и медицинску опрему.

„Та помоћ је намењена за домове здравља и здравствене раднике који су у првим одбрамбеним линијама, али и за службенике јавних предузећа који морају да долазе на посао током трајања ванредног стања“, рекла је Јовановићева.

Неразвијеним општинама потребни су и рачунари, како би радници јавних управа могли да раде од куће, а НАЛЕД је Влади Србије упутио иницијативу за успостављање Фонда за подршку угроженим општинама и градовима.

Извор: Јужне вести и Координационо тело