Архива вести
                   

ПОМОЋ УНХЦР-А ЗА ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР У ПРЕШЕВУ

14. децембар 2015.

Прешево –„Агенција УН за избеглице у Србији (УНХЦР) донирала је од јуна до сада опрему вредну више од 264.000 долара коју користи полиција у Приватном центру у Прешеву“, изјавио је шеф те агенције Ханс Шодер и најавио да ће УНХЦР у 2016. обезбедити Србији 16 милиона долара помоћи.

Он је казао у Прихватном центру у Прешеву да у оквиру Регионалног плана одговора, агенције УН и партнери предлажу да се у наредној години за Србију издвоји укупно 45 милиона долара.

Шодер је рекао да је УНХЦР ове године обезбедио 6,2 милиона долара за помоћ српској влади у избегличкој кризи. Како каже, та средства су искоришћена за храну, одећу, ћебад и разне друге потрепштине, намештај, уредјаје и друго. Шодер је нагласио да је циљ да се на одговарајући начин збрину избеглице, као и да се у свему томе помогне српском народу.

Када је реч о донацији за Прихватни центар у Прешеву за потребе МУП-а, УНХЦР у Србији је до сада донирао осам уређаја за узимање отисака прстију избеглица, од којих се два користе у Димитровграду, затим 13 рачунара, два рендгенска детектора за контролу, два детектора за метал, канцеларијски намештај и друге ствари које се користе приликом регистрације.

Како би помогао избеглицама током зиме, УНХЦР је обезбедио грејање у Прихватом центру у Прешеву, у три велика павиљона и 35 контејнера у којима може да стане по шест особа и углавном су намењени породицама са малом децом. Сви контејнери ће се уредно снабдевати грејањем од понедељка. Шодер је казао да је централно грејање обезбеђено и у објекту за предрегистрацију, као и у два павиљона за чекање за регистрацију. Ти објекти су потпуно опремљени за зиму, а УНХЦР је то обезбедио у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

Извор: Танјуг, Политика и Координационо тело