Архива вести
                   

ПОМОЋ У СУОЧАВАЊУ СА ПРОБЛЕМИМА

10. август 2011.

Програм „Одржавање мира и инклузивни локални развој“ (ПБИЛД) је заједнички програм УН на југу Србије, који реализују Програм Уједињених нација за развој (УНДП), као водећа агенција на програму, Дечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ), Програм Уједињених нација за људска насеља (УНХАБИТАТ), Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), Међународна организација рада (ИЛО) и Међународна организација за миграције (ИОМ). УН агенције сарађују са свим општинама Јабланичког и Пчињског округа, са Владом Србије, као и са Координационим телом Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Канцеларијом заштитника грађана и Комесаријатом за избеглице.

ПБИЛД програм ће помоћи Јабланичком и Пчињском округу у суочавању с постојећим и очекиваним проблемима запошљавања, укључујући и проблеме везане за стручно усавршавање и прилагођавање школских програма.

ПБИЛД тим, који ради из Канцеларије УН у Бујановцу, чини 14 чланова, које су ангажовале свака од шест УН партнерских агенција. Тим ради као „Један УН“, при чему је свака агенција одговорна за спровођење активности за које су специјализоване. ПБИЛД програм је вредан осам милиона долара, а финансира га пет великих међународних донатора: шпански Фонд за достизање миленијумских циљева развоја, Шведска агенција за међународни развој (СИДА), Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), Краљевина Норвешка и Програм УНДП. Програм се спроводи на југу Србије у периоду од 2009. до 2012. године.