Архива вести
                   

ПОМОЋ РЕГИОНУ

31. јули 2008.

Отворен ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
РЕГИОНАЛНИ центар за лечење болести зависности, који је отворен јуче у Нишу, биће намењен пацијентима и лекарима из целе југоисточне Србије, од Кладова до Прешева, по одлуци Министарства здравља. Притисак зависника на Клинику за заштиту менталног здравља, која једина организовано ради и специфично лечи зависнике, био је огроман. Министарство здравља је зато нишку клинику одредило као референтну установу за даљу обуку колега у региону, како би се пацијенти третирали у свом граду.
- Закон нас од наредне године обавезује да организовано и систематично сузбијамо болести зависности, односно, да се ова здравствена пракса уведе у сваку установу, регионалне болнице, здравствене центре - каже др Владан Радивојевић, психијатар. - Планирамо четири едукативна семинара и организовану обуку код нас, на клиници. Искористиће се капацитети служби у Лесковцу, Врању, Ћуприји, Зајечару и Неготину.
Само Одсеку за болести зависности на Клиници за ментално здравље лекарима се за помоћ током године обрати око 200 новорегистрованих зависника. Зависници за собом имају наркомански стаж од пет до 10 година, а у просеку имају од 14 до 35 година.
- Регионални центар у једном локалу у ТЦ "Калча" биће и канцеларија за супервизију и стручне састанке, на којима ће се у појединачним случајевима особама помагати да изађу из света дроге, али и криминала, док би се у суседном локалу на неколико часова дневно окупљали бивши зависници - каже др Радивојевић. - Очекујемо помоћ локалне заједнице у опремању просторије, а у рад канцеларије требало би да се укључе, поред градског Одсека за превенцију, судске и полицијске службе.
БАЗА
ОКО 4.000 хероинских зависника налази се у бази регистра Клинике за ментално здравље. Зависници у Србији тек се "броје", односно ажурирају се подаци о регистрованим наркоманима.