Архива вести
                   

ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ПУТЕВИ ЗА ОПСТАНАК ЖИВОТА ПО СЕЛИМА

26. август 2019.

Медвеђа – Издвајањем 30 милиона динара из општинског буџета, на подручју општине Медвеђа ће до краја овогодишње грађевинске сезоне бити уређено 20 локалних путева ка селима и засеоцима у брдско-планинском подручју, укупне дужине око 44 километра.

Истовремено, ЈП "Путеви Србије" ради на такозваној рехабилитацији и асфалтирању још 15 километара саобраћајница међу којима је и путни правац ка Лецу – укључујући и санацију клизишта код истоименог рудника. Нови асфалтни слој добиће и преосталих пет километара деонице магистралног пута између Лебана и Медвеђе, а укупна средства које држава улаже на овом подручју износе око 200 милиона динара.

„Без путева нема живота. Због тога инсистирамо да што већи број комуникација до брдско-планинских села оспособимо за кретање возила. Осим помоћи која нам стиже од државе, трудимо се да што више новца за ове намене издвојимо и из локалног буџета. Ове године су нам обилне падавине уништиле део инфраструктуре и сви ти проблеми биће санирани пре зиме, а велики број путева ће бити насипан туцаником и доведен до нивоа за асфалтирање. Предстоји нам и изградња пропуста, односно канала, да бисмо оно што је урађено заштитили од атмосферских вода“, објашњава први човек локалне самоуправе у Медвеђи, Небојша Арсић.

Каже, из општинског буџета се у редовно одржавање постојеће путне инфраструктуре, које подразумева "пресвлачење" приоритетних деоница новим асфалтом, те крпљење ударних рупа, улаже додатних 27 милиона динара.

С обзиром на то да се ради о веома разуђеном општинском атару, а у локалној каси нема довољно новца за све те потребе, људи из Медвеђе рачунају и на помоћ државе, за коју кажу да је и досад била веома значајна, те битно доприноси опстанку становништва у удаљеним селима на својим огњиштима.

Надлежни у општинској власти Медвеђе поручују да ће новац намењен обнови путне инфраструктуре бити утрошен за радове у већини месних заједница, у складу са унапред утврђеним критеријумима и приоритетима. Тренутно се ради у Сијарини, а у плану су путеви ка селима Ђулекаре, Реткоцер, Бучумет, Гајтан, Стубла, Боровац, Врапце.

Извор: Новости и Координационо тело