Архива вести
                   

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ У МАРТУ ИЗАЗВАЛИ 26 ПОЖАРА НА ТЕРИТОРИЈИ БУЈАНОВЦА

19. март 2019.

Бујановац – Само од почетка марта на територији општине Бујановац регистровано је 26 пожара на отвореном, саопштено је на седници Штаба за ванредне ситуације, на којој је разматран Оперативни план за превенцију и заштиту од пожара.

Председник општине Бујановац и командант Штаба, Шаип Камбери најавио је да ће се размотрити мера којом би и локална самоуправа ускратила субвенције несавесним пољопривредницима, оценивши да је максимална прописана казна за овај прекршај од 10.000 динара недовољна, а притом се у већини случајева и не изриче у целости.

Губитак права на субвенције и казне до 10.000 динара очигледно нису довољне казнене мере да спрече пољопривреднике у општини Бујановац, али и Србији, да пале стрњишта, што неретко измиче контроли узрокујући пожаре на отвореном и последице по животну средину, саобраћај, па чак и животе.

Како зауставити ову појаву, односно примитивну агротехничку меру, која је противзаконита а широко распрострањена углавном због уштеде, била је главна тема на Штабу за ванредне ситуације, а закључак је да се осим превенције не може урадити много.

„Пољопривредници морају да знају да уколико је регистрована паљевина на њиховој парцели губе право на субвенције из министарства“, нагласио је Ведран Ташковић из врањског одељења Сектора за ванредне ситуације.

Командир бујановачке Ватрогасне службе, Миодраг Митковић је изнео податак да је у последње 2 године због пожара на отвореном процесуирано само једно лице.

„Од почетка марта смо имали 26 пожара на отвореном. Када виде да се ватра отела контроли починиоци беже. Покушавамо да делујемо превентивно, 50 дана у години посвећујемо превенцији, у коју се укључују и колеге из Врања са полицијом, али немамо резултате“, рекао је Митковић.

Подаци из Полицијске станице показују да су у прошлој години идентификоване две особе због паљења стрњишта, а у овој години само једна.

Како је рекао начелник ПС Бујановац, Горан Савић, ти подаци су уступљени Сектору за ванредне ситуације на даље поступање.

Како идентификовати починиоца, питање је које је остало без одговора, јер је, како су закључили надлежни, адекватнији надзор немогуће спровести због недостатка људства.

Извор: Бујановачке и Координацино тело