Архива вести
                   

ПОКРЕНУТА КАМПАЊА „МИСЛИ НА МЛАДЕ“

21. децембар 2015.

Кровна организација младих Србије (КОМС) почетком децембра покренула је кампању „Мисли на младе!" која има за циљ да скрене пажњу шире јавности, институција и органа државне управе на неопходност да млади буду препознати као посебна категорија чиме би се испуњавању потреба младих пришло на свеобухватан и систематски начин.

„Мисли на младе!'' је заговарачка кампања коју КОМС предузима у циљу скретања пажње на потребу да се побољша међусекторска сарадња у области спровођења Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

Млади су категорија која дели проблеме осталих грађана, али се суочава и са посебним изазовима.  

Млади желе: међусекторску сарадњу што значи већу координацију између министарстава, као и других институција система, агенду за младе, што значи да сва министарства обухваћена Стратегијом за младе формулишу сопствени програм активности посвећен младима и да га се придржавају, младе на Влади, што значи да се питањима која се тичу младих приступа системски и свеобухватно – само тако се на прави начин примењује Стратегија.

Зашто међусекторска сарадња?
И на први поглед је видљиво да су проблеми са којима се млади сусрећу сложени и да се тичу различитих области – здравља, образовања, безбедности, животне средине, финансија и многих других. Стога је потребно њима прићи на свеобухватан начин, уз укључивање свих релевантних институција. Желимо бољу сарадњу међу министарствима, као и другим установама и институцијама, јер изазови који пред младима стоје не познају ресор.Само кроз координирано, усредсређено деловање свих актера може се доћи до решења које на прави начин помаже решавању проблема. То је једино одрживо, дугорочно решење.

Зашто агенда за младе?
Желимо да сва министарства обухваћена Националном стратегијом за младе 2015-2025. разумеју своју улогу у побољшавању статуса младих, те одговарању на њихове потребе и изазове. Поред потребе за међусекторском сарадњом са другим министарствима и институцијама, пожељно је да се младима баве и посебно, у оквиру свог ресора.
Циљ нам је да се обавежу на то у виду усвајања ,,Агенде за младе'', јасног програма активности усмерених ка младима у наредном периоду. Такав оквир ће довести и до чешћег узимања у разматрање посебних проблема младих у формирању свих политика те институције, те подизању свести о младима као посебној категорији.

Зашто #МладиНаВлади?
Желимо да млади буду приоритет целе Владе, а не само ресорног Министарства. Једино кроз такво виђење младих, као важног актера нашег друштва, чијим се проблемима треба бавити системски и дугорочно, можемо очекивати добре резултате и адекватне мере у будућности.
Пратите хаштаг #МладиНаВлади на Твитеру, Фејсбуку и Инстаграму и Фејсбук страницу „Мисли на младе!" како бисте били у току са резултатима кампање.

Заговарачка кампања „Мисли на младе!" део је пројекта „Подмлађивање! – Нове идеје младих за бољи положај младих," који КОМС реализује уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Извор: Кровна организација младих Србије и Координационо тело