Архива вести
                   

ПОЈАВА БОЛЕСТИ КВРГАВЕ КОЖЕ ГОВЕДА И У МЕДВЕЂИ

17. јун 2016.

Медвеђа – Болест квргаве коже, вирусног обољења које напада говеда, појавила се и у Јабланичком округу, и то у општини Медвеђа. 

Према наводима Небојше Арсића, председника општине Медвеђа, у току је хитна седница општинског већа на којој се одлучује о корацима за спречавање ширења ове болести. На седници ће бити формирана комисија која треба да одреди локалцију за укопавање угинуле стоке.

У селу Стара Бања, уз административну линију са Косовом и Метохијом, заражено је седам крава, три бика и једно теле, и те животиње су у четвртак по прописима убијене.

Ветеринарској станици у Лебану, која покрива и подручје Медвеђе, забрањено је издавање било каквих уверења. Ветеринарска инспекција забранила је продају, транспорт и кретање стоке, а угроженим подручјем је проглашен цео Јабланички округ.

„Сва грла ће бити вакцинисана јер је то једина заштита од ове болести. Активни надзор у домаћинствима широм Медвеђе, који смо почели пре десетак дана, и даље траје”, казао је Зоран Илић, директор Ветеринарске станице у Лебану.

Предузимају се и мере на спречавању илегалног промета животиња, а непрекидна контрола траје и на прелазу Мутиводе, између Србије и Косова и Метохије.

Вакцинација стоке у зараженом подручју требало би да почне у понедељак, док ће штета власницима заражених животиња бити надокнађена.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело